İlçe merkezine 4 kilometre uzaklıktaki 7 bin 300 sığınmacının yerleştirildiği çadır kentte 22 Temmuz'da Türkmenlerin yerleştirilmek istenmesine tepki gösteren Suriyeliler isyan çıkardı. Kısa sürede büyük arbedeye dönüşen olaylarda 5'i polis, 1'i asker 7 kişi yaralandı. Polisin ve askerlerin müdahalesiyle son bulan olayların ardından Türkmenler, Fevzipaşa Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'na yerleştirildi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında incelenen güvenlik kamerası görüntülerinde kimlikleri saptanan 37 Suriyeli, gözaltına alındı. Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadelerinin ardından serbest bırakılan Suriyelile'rin, çadır kente götürüldükten sonra ailelerini de yanlarına alarak kendi istekleriyle ülkelerine döndüğü bildirildi.

VALİ İNCELEME YAPTI

Çadır kentteki ziyaret eden Vali Erdal Ata, olaylar meydana geldiği sırada camları ve bilgisayarları kırılan kayıt bürosu ile Mobese merkezini gezdi. Türk Kızılayı protokol çadırı önünde İlçe Kaymakamı Osman Beyazyıldız'dan bilgi alan Ata, Sahra Hastanesi ve idari büroda da incelemeler yaptı.

165 SURİYELİ GELDİ 260 SURİYELİ GİTTİ

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nin Kuşaklı Kavalcık ve Bükülmez köylerinden sınırı geçen ve aralarında 2 albay, 1 yarbay, 3 binbaşı, 2 üsteğmen ile 1 başçavuşun bulunduğu 165 Suriyeli ise Türkiye'ye sığındı. Subaylar ile aileleri, yapılan işlemlerin ardından Apaydın Köyü'ndeki kampa gönderildi.

Öte yandan İslahiye ve Altınözü'ndeki kamplarda barınan 260 Suriyelinin ise kendi istekleri ile ülkelerine dönüş yaptığı bildirildi.