İç savaşa sürüklenen Suriye'de Kürtlerin bazı yerleşim birimlerine yönetime el koymasının ardından, yoğunlukla yaşadıkları, Mardin'in Suriye sınırındaki Nusaybin İlçesi'nin hemen karşısında bulunan Kamışlı kentinde gergin bir bekleyiş sürüyor. Kürt grupların Esad yanlısı askerlere kenti terk etmesi için verdiği 7 günlük süre bugün dolarken, kentte bugün herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı bildirildi.

Kürt grupların merkezi olarak bilinen Kamışlı'da kontrol halen Şam yönetiminin elinde bulunduğu belirtilirken, devlet binalarında Suriye bayrağının dalgalandığı kaydedildi. Kamışlı'da dün bir su kulesine çekilen PYD bayrağının bugün indirildiği görüldü. Kürt grupların kışlalarından çıkmayan Suriye ordusuyla herhangi bir çatışmaya girmediği belirtildi. Yerel kaynaklar, Suriye ordusuna bağlı askerlerin kışlalarında bekledikleri ve Kürt gruplara yönelik herhangi bir saldırıya girişmediklerini söyledi. Buna karşılık Kürt grupların da kışlalarından çıkmayan asker ve polislere yönelik herhangi bir saldırıda bulunmadıkları öğrenildi.

Vatandaşların evlerinden çıkmadığı Kamışlı'da akaryakıt ve ilaç sıkıntısının başladığı belirtiliyor. Kürt grupların özerkliğini tanımadığını açıklayan Özgür Suriye Ordusu'nu Kamışlı'da istemediği, bu nedenle de Şam yönetimine bağlı askerlerin kentte bulunmasına yönelik olumsuz tavır içinde olmadıkları ileri sürüldü.

Gergin bekleyişin sürdüğü Kamışlı'da Pazar günü Kürt grupları bir gösteri yürüyüşü yapacağı öğrenildi.

Bölgedeki yerel kaynaklar Suriye ordusuna bağlı askerlerin Irak sınırındaki bir köyde kontrol noktası kurmak isteyen bir köyü bombaladığını ve 11 kişinin öldüğünü öne sürdü.

Sınırın Türkiye tarafında ise güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Suriye sınırı arasında bulunan askeri kontrol noktalarındaki asker sayısı da artırıldı.

Geçen Aralık ayında Suriye tarafından tek taraflı olarak kapatılan ve Nusaybin Sınır Kapısı'nın Suriye tarafında halen Beşar Esad'ın fotoğrafı ve Suriye bayrağının dalgalandığı görülüyor. Nusaybin'den de çıkışlara izin verilmeyen sınır kapısından Kamışlı kasabasının sakin olduğu görülüyor.