Türkiye’nin hemen hemen her ilinden birçok hastanın geldiği İzmir’deki Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, gerçekleştirdiği nakil ameliyatlarıyla kentin gururu oldu. Kalp ve kalp destek cihazı nakilleriyle de hastane, Türkiye’nin lideri konumuna yükseldi. Başarının kendilerini gururlandığını dile getiren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özbaran, "Üniversitemiz, öncelikle kalp ve karaciğer nakli konusunda önder olmuş, eğitim kurumu olarak da bu alanda birçok kişiyi yetiştirmiştir. Aktif olarak 1998 yılında kalp nakillerine başladık. O yıldan bu güne, 170 kalp, 85 de kalp destek cihazı nakli yaptık ve uyguladık" dedi.

Prof. Dr. Özbaran, üniversite hastanesinin kalp destek cihazı uygulayan Türkiye’nin ilk sağlık kurumu olduğunu belirterek, "Biz bir markayız. Her türlü alternatifi uyguluyoruz. Diğer kliniklere örnek olması açısından tüm hizmeti veren tek kurumuz. Hastanemize, Türkiye’nin her ilinden gelen hastalar var. Türkiye’de, kalp nakli yapan 16 merkez bulunuyor. En fazla kalp nakli deneyimi olan biziz. Son üç senedir, bağış ve nakil üçe katlamış durumda. Böyle giderse, çok yakında Avrupa’nın en başarılı ülkesi olması yolunda ilerliyoruz. Hizmet satın aldığımız tedavileri artık almayıp başarıyla uyguluyoruz" diye konuştu.

YAŞAM ORANI YÜKSEK

Üniversite hastanesinde ilk kalp naklinin 1998 yılında yapıldığını, son yapay kalp naklinin ise 10 gün önce, yeni yılın ilk nakli olarak gerçekleştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Özbaran, "Bizim uyguladığımız özel tekniklerle hasta yaşatma oranımız da çok yüksek. Şu an, nakil olan 170 hastadan 100-110’u yaşıyor ve gayet sağlıklılar. Bu rakamlarda, ABD ve Avrupa’ya yaklaşmış durumda. Artık Türk halkı da yurtdışındaki gibi sağlık hizmeti alıyor" dedi.

Bu arada, aynı hastanede geçen sene 135 böbrek, 10 da karaciğer nakli yapıldığı belirtildi.



TT(İÖ/CK)