Türkiye’de ilk kalp- akciğer naklini gerçekleştiren Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, kalp nakilleriyle yaşama tutunan veya kliniklerinde yapay kalpleriyle organ bekleyen hastalarını yeni yıl öncesi unutmadı. Kalp ve Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi girişinde düzenlenen doğum günü kutlamasına, yapay kalbiyle yaşama tutunan 3 yaşındaki Melek Özcan ile ilk kalp naklinin yapıldığı Recep Topçu’nun aralarında bulunduğu hastalar ile hastane yetkilileri ve doktorlar katıldı. Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öztekin Oto, "14 yıl önce nakil yaptığımız hasta da burada, iki yıldır nakil bekleyen Melek kızımız da burada. Biz hastane olarak kalp nakillerindeki başarı öyküleriyle ortaya çıktık. Pekçok arkadaşımız başarılı nakillerle eski sağlıklarına kavuştu. Kalp bekleyen hastalarımız da inşallah yeni nakillerle sağlıklarına kavuşacak" dedi.

'TEKRAR BAŞLAYACAĞIZ'

Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas ise Türkiye’de ilk defa kalp- akciğer naklini birlikte başarıyla yapan hastanenin, bu yolda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Prof. Dr. Mas, "Ancak ruhsat problemimiz çıktı. Bunun giderilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Aktif olarak tekrardan nakillere geri dönmek istiyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından nakil ruhsatımızla ilgili sıkıntı çözülünce nakillere tekrar başlayacağız" diye konuştu.

MİNİK MELEK İLGİ ODAĞI OLDU

Konuşmaların ardından pasta kesilen kutlamada, hastalar içinde iki yıldır kalp bekleyen Melek Özcan ilgi odağı oldu. Özcan’ın bir an önce gerçekleşecek bağış ve nakille eski sağlığına kavuşması temenni edildi. Diğer hastalar da mutluluklarını birbirleri ve hastane çalışanlarıyla paylaştı.