Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Alur, aşırı sıcak ve nemli günlerde, kalp krizi geçiren veya kalp ve damar hastalığı nedeni ile yaşamını yitirenlerin sayısında artış görüldüğünü kaydetti. Dr. Alur, aşırı sıcak dalgalarının yaşandığı yıllarda yapılan araştırmalarda, özellikle yaşlı, çocuklar ve kalp hastalıkları olan hastaların sıcaklardan daha fazla etkilendiğine dikkati çekti.

Olası bir kalp krizini önlemek için özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilerin bol sıvı alıp, güneşin zararlı etkilerinden korunması gerektiğini vurgulayan Dr. Alur, "Kalp hastalarının büyük bir kısmı sıcak yaz aylarında yaşanan gevşemeyle birlikte sağlıklarına dikkat etmiyor. Bu kişiler fark etmeden kalplerini zorlayabiliyor. Hastalar özellikle yaz döneminde diyetlerini gevşetir, ilaçlarını azaltabilir ya da tamamen bırakarak kendilerine zarar verebilirler. Bu nedenlerle tansiyon ve kalp hastalarının özellikle yaz aylarında dikkat etmeleri gereken bazı önemli noktalar var" dedi.

Hastalara önerilerde bulunan Dr. Alur, "Yaz aylarında açık renkli, bol ve rahat, terlemeyi artırmayan kumaştan yapılmış giysileri giyin. Kalp rahatsızlıklarının önüne geçmek için beslenmemize çok dikkat edin. Özellikle ağır, yağlı yemeklerden kaçının. Kolesterol bakımından kısıtlı hayvansal yağlar, yumurta ve kabuklu deniz ürünlerini tüketin. Az ve sık aralıklarla, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye çalışın. Ayrıca hipertansiyonu olan kalp hastalarının tuz tüketiminden de kaçınması gerekir. Sıvı kaybını önlemek için günde 2.5 - 3 litre su için. Güneşin dik olduğu saatlerde açık havalarda dolaşmayın. Denize, sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girmeyin, kumda güneş banyosu yapmayın, denizde kıyıya paralel olarak yüzün ve açıklarda yüzmeyin. Uzun seyahate çıkmadan mutlaka kalbiniz ile ilgili kontrollerinizi yaptırın" diye konuştu.



RÇ(İÖ/CK)