Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ahiler Kalkınma Ajansı 2012 yılı mali destek programları ilan ve tanıtım toplantısı ve yönetim kurulu toplantısı ile Nevşehir Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği (GESİAD) 2012 Yılı Ekonomi Ödülleri Törenine katılmak üzere Nevşehir’e geldi.

Vali  Abdurrahman Savaş, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri; Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider, Belediye Başkanı Hasan Ünver daire müdürleri tarafından Valilik önünde karşılanan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a bir kız çocuğu tarafından çiçek takdim edildi. Polis mangasını selamladıktan sonra Valilik fuaye salonunda şeref defterini imzalayan Yılmaz, daha sonra kısa bir açıklama yaptıktan sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

ARGE YATIRIMLARINDA 5 KAT ARTIŞ SAĞLANDI

Bir basın mensubunun ARGE yatırımları konusunda gelinen noktayı değerlendirmesini istemesi üzerine Bakan Yılmaz, on yıl içerisinde 1 milyar 500 milyon dolardan 6 milyar 500 milyon dolara çıktığını yani 5 katı bir artış sağladıklarını belirtti.

ARGE yatırımlarının on yıl önce yurt içi hasılanın binde 53’ü kadar iken bugün binde 86’sına ulaştığını kaydeden Yılmaz “ Bu rakamların da gösterdiği gibi yüzde 50’den fazla bir artış meydana geldi. Bu arada yurt içi hasılada da üç katı bir artış oldu. 10 yıl önce dolar bazında 130 milyar dolarlık bir ekonomimiz vardı. Bunun binde 53’ünü ARGE’de kullanılıyordu. Bu da 1 milyar 200 milyon dolarlık bir rakama tekabül ediyor. Geçen yıl 774 milyar dolara yükseldi. Bunun içinde ARGE payı binde 86 olarak 6 milyar 500 milyon dolarlık bir rakama yükseldi. 5 katından fazla artış oldu. Bu çok önemli bir gelişmeyi ifade ediyor. Bunun içinde daha önemlisi bana göre özel sektörün payının da artmasıdır. Sadece kamu eli ile yapılınca arzu edilen neticeler elde edilemiyor. Özel sektörde ARGE yapması gerekiyor. Özel sektörin ARGE payı 10 yıl önce yüzde 20’lerde iken bugün yüzde 40’ları aşmış durumdadır. ARGE’den amaç bilgiyi katma değere dönüştürmektir. Bunun için kriterlerin baş faktörü özel sektörün devreye girmesidir. Devlet olarak desteklerle özel sektörün daha fazla ARGE yapmasını sağlamaya çalışıyoruz. Hedefimiz yurt içi hasılanın binde 86’sı olan ARGE yatırımlarının yüzde 3’e çıkarmaktır. Bu konuda yoğun çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

ÜNİVERSİTEYE ARAŞTIRMA MERKEZİ LABORATUVARI

Nevşehir Üniversitesi içerisinde Araştırma Merkezi Laboratuvarı kuracaklarını da belirten Bakan Yılmaz “Hükümet olarak araştırma laboratuvarlarının dağınık biçimde değil derli toplu olmasını istiyoruz. Bu nedenle de Merkezi Araştırma Laboratuvarları kuruyoruz. Buralarda hocalarımızla birlikte özel sektöründe yararlanmasını sağlıyoruz. Nevşehir Üniversitesi içinde 4,5- 5 milyon TL yatırımla Merkezi Araştırma Laboratuvarını kuruyoruz. ARGE’ye çok büyük önem veriyoruz” diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Valilikteki ziyareti sonrasında Nevşehir Belediye Başkanlığı ile AK Parti İl binasına geçti. Bakan Yılmaz AK Parti’deki programının ardından esnaf ziyaretlerinde bulundu. Daha sonra ise Ahiler Kalkınma Ajansı 2012 yılı mali destek programları ilan ve tanıtım toplantısı ve yönetim kurulu toplantısına katılmak üzere Avanos ilçesine geçecek alan Bakan Yılmaz, toplantıların sonrasında Avanos’ta bulunan çanak çömlek atölyesini gezip, merkez ilçeye bağlı Göreme beldesinde bulunan Açık Hava Müzesi’ne geçecek.

Bakan Cevdet Yılmaz akşam saatlerinde Kapadokya Dedeman Otel’de Nevşehir Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği (GESİAD) 2012 Yılı Ekonomi Ödülleri Törenine katıldıktıktan sonra Ankara’ya hareket edecek.



AK(OE/AK) (FOTOĞRAFLI