Konya'da torna operatörü olarak çalışan Mahmut Altunok, 1,5 yıl önce geçirdiği ağır gribal enfeksiyon sonucu hastaneye başvurdu. Altunok'a 'Kardiyomiyopati' adı verilen kalp yetmezliğine bağlı kalp kası bozukluğu teşhisi konuldu. Kalbi kan pompalamayan Altunok, Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Burada bir süre ilaç tedavisi gören Mahmut Altunok, 45 gün sonra gelmesi söylenerek taburcu edildi. Ancak 20 gün sonra 80 kilodan 60 kiloya düşen Altınok'un durumu ağırlaştı. Ailesi tarafından bu kez Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan Altunok'a kalp nakli yapılması gerektiği bildirildi. Yaklaşık bir ay hastanede yattıktan sonra durumu ağırlaşan ve uygun kalp bulunamayan Altunok'a yaklaşık 200 bin lira değerinde ve 2 kilogram ağırlığında kalp destek cihazı takıldı. Kalbinin vücuduna temiz kan pompalamasına yardımcı olan cihazı küçük bir çantaya koyduktan sonra omzuna asan Altunok hastaneden taburcu oldu.

EN BÜYÜK KORKUSU KAPKAÇÇILAR

Altunok, yaklaşık bir yıldır kablolarla kalbine bağlı olan kalp destek cihazını boynuna astığı bir çantada sürekli yanında taşdığını söyledi. Yolda yürürken tedirgin olduğunu ve fazla kalabalığa karışmamaya dikkat ettiğini belirten Altunok, "Omuzumda taşıdım çantada bulunan cihaz kablolarla vücuduma bağlı. 2 batarya ile çalışıyor ve bir batarya 6 saat enerji üretiyor. Şarj bitmeye başladığı zaman ise uyarı sesi çıkarıyor. Üzerinde kablolar bulunduğu ve ses çıkardığı için birinin bomba taşıdığımı düşünerek üzerime atlamasından korkuyorum. Ayrıca kapkaçcılardan da tedirgin oluyorum. Çünkü çantada cihaz yerine para olduğunu düşünüp alıp kaçan bir kişi hayatımı da alıp götürür" dedi.

MASRAFLARIMI KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUM

Hastalığı nedeniyle işini bırakmak zorunda kaldığını ve bir arkadaşına hırdavatcı dükkanında küçük işler yaparak yardım ettiğini ifade eden Altunok, şunları söyledi:

"Rahatsızlığım nedeniyle herhangi bir ilaç kullanmıyorum. Ama cihaz vücuduma bağlı olduğu için ve enfeksiyon kapmamam için 2 günde bir pansuman yapmam gerekiyor. Bunun için de her seferinde pansuman bezi ve oksijenli su kullanıyorum. Ayrıca duş alırken cihazın vücuduma bağlı olan bölümlerine banyo bantı takıyorum. Her duş alışımda 10 lira masrafım oluyor. Ama şu anda çalışmadığım için bir gelirim yok. Küçük de olsa yardım etmek için beni yanına çağıran arkadaşımın maddi ve manevi desteği ile hayatımı sürdürüyorum."

TEK İSTEĞİM ÇALIŞABİLECEK BİR İŞ

3 kardeş olduklarını ve babasının da belediye işçisi olduğunu ifade eden Altunok, hastalığı nedeniyle çalışma gücünün düştüğünü ve yüzde 100 özürlü olduğunu belirtti. Özürlü memur alımları için Kaymakamlık ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bir kaç kez başvurduğunu ancak sonuç alamadığını ifade eden Altunok, "Babam ne zamana kadar bana bakacak. Sonuç ne olursa olsun çalışmam gerekiyor. Evlensem masrafım iki katına çıkacak. Başbakanımız bu tür hastalara sahip çıksın. Devletimizden iş bekliyorum" dedi.

 

HD(İA/AAA)