Dağlarda yiyecek bulamadıkları için sahile inen ve piknik alanlarındaki çöp kutularından beslenen yaban domuzları, Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde tatilcilerin gözde dinlenme yerlerinden biri olan Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda günlük yaşamın vazgeçilmez parçası oldu. Geçtiğimiz yıllarda özellikle milli parkın en gözde koylarından olan Kalamaki Koyu'nda tatilcilerden uzakta çöp kutularının çevresinde yiyecek arayan yaban domuzları, son zamanlarda sürüler halinde piknik masalarının aralarına kadar gelmeye başladı. Yaban domuzlarını yiyecek artıklarıyla besleme, sürünün yakınında hatıra fotoğrafı çektirmek yerli ve yabancı turistlerin en büyük eğlencesi haline gelirken, domuzların çizgi film kahramanları gibi masalarda duran yiyecekleri aşırdığı, eskiden her türlü yiyeceği yerken artık yemek seçtiği, plajda tatilcilerin arasından denize girdiği söylentileri de dilden dile dolaşmaya başladı.

'ELDEN BESLEMEYİN'

Yetkililer ise vatandaşların yaban domuzlarını elden beslememeleri konusunda uyardı. Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, yaban domuzu popülasyonunun, yırtıcı hayvan popülasyonunun azalması nedeniyle Aarttığını dile getirdi. Evcil hayvan gibi vatandaşların elinden beslenmeye alışan yaban domuzlarının yiyecek bulamadıklarında çiftliklere daldığını belirten Sürücü, şunları söyledi:

"Milli parka gelenler, uzun yıllardır bir oyun gibi yaban domuzlarını elden besliyorlar. Ancak bu son derece yanlış bir yöntem. Çünkü yaban domuzları kendi yiyeceklerini kendileri temin etmeyi öğrenmeden gelişiyorlar. Böyle olunca da en yakın besin kaynaklarına zarar veriyorlar. Bu da ekilmiş tarlalar oluyor. Ayrıca söz konusu olan yabani bir hayvan. Her ne kadar insanların arasında dolaşınca zararsızmış gibi görünseler de, her an zarar verebilecek kapasitedeler. Bu nedenle vatandaşların eğlence için yaban domuzlarını beslememeleri gerekiyor."



TG(AÖ/COŞ)