Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonunda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'ın okunmasının ardından başlayan programa Belediye Başkan yardımcısı Haydar Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mitat Şahin, Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan, Azerbaycan Kars Başkonsolos yardımcısı Asiman Aliyev, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Kafkasya ve Orta Asya Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Hacali Necefoğlu, Türk Dünyasının ve Azerbaycan Türklerinin son dönemlerde yaşadıkları sıkıntılara değindi ve bu tür olayların milletimizin hafızasında, etkili görsel sunumlarla sürekli olarak canlı tutulması gerektiğinin önemine vurgu yapıldı.
'TÜRKLER TARİHİ O KADAR BİLMEZLER VE BİLMİYORLAR'
Türkler'in tarihi yaratan millet olduklarından dolayı tarih yazmaya o kadar da önem vermediğini belirten Prof. Dr. Necefoğlu şunları söşyledi:

"Bundan dolayı da Türkler tarihi o kadar bilmezler ve bilmiyorlar. Burada da tarih öğrencilerimiz var. Tarihini bilmeyen halkları, başkaları onlar için yazdıkları tarihlerle yüzleştirmeye zorluyorlar ve zorlayacaklar da. Bugün burada göstereceğimiz iki belgesel de tarihle ilgilidir. Birinci belgesel Azerbaycan'da yapılan soykırımlarla ilgilidir. İkinci belgesel ise,1921 yılında bu soykırımlara son veren Kars Antlaşması'yla ilgilidir. Her iki belgesel de sadece lokal, bölgesel olayları anlatan belgesel değildir. Bunlar Türk tarihine ışık salan ve küresel seviyede analiz eden belgesellerdir. Bu bölgesellerin iki yönetmeni de bugün buradalar."

Belgesel gösterimlerinin ardından 'Mart Hadiseleri Yahut Kara Oyunlar' adlı belgeselin yönetmeni Mihriban Aliekberzade'ye Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mitat Şahin tarafından, '21. Yılın Sonbaharı' adlı belgesel yönetmeni Tahir Aliyev'e de Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan ve her iki belgeselin senaryo yazarı KAÜ Kafkasya ve Orta Asya Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Hacali Necefoğlu'na da Azerbaycan Kars Başkonsolos yardımcısı Asiman Aliyev tarafından plaket verildi.



BA(KS/COŞ)