Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla saat 09.30’da New York’tan İstanbul’a gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu. 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Konusunda Seçkin Kişiler Üst Düzey paneliyle ilgili konuşan Topbaş, “Panelistler olarak bizler 2015 sonrası şehirlerin rotasını ve bin yıllık kalkınma gündemli, Birleşmiş Milletlerin (BM) çalışmalarına ışık tutacak önerilerde bulunmak üzere resmi toplantımızı Ban Ki-Mun başkanlığında yaptık. Oldukça verimli geçti. Dünya’da çevre sorunlarından, cinsiyet ayrımcılığına kadar, çocuk ölümlerine kadar, çocuk istismarlarına kadar birçok sorunlar var. Bu sorunlar masaya yatırılıyor, bunlarla ilgili bir yol haritası hazırlanıyor. Yapılacak olan bu çalışma sonucu 8 ay sonra ortaya bir rapor çıkacak. Çıkacak olan rapor Birleşmiş Milletler gündemine getirilecek. Bu rapor sonrası ulusların bu alınacak kararlara uyulması istenecek.” dedi.


UCLG ADINA DA TEMASLARDA BULUNDU


Başkanlığını yürüttüğü Birleşmiş Kentler ve Yerel yönetimler Teşkilatı'nın (UCLG) adını da temaslarda bulunduğunu söyleyen Topbaş konuşmasına şöyle devam etti:


“Zaten sayın Genel Sekreter Ban Ki-Mun ile yaptığımız görüşmelerde de ikili ilişkilerde de özellikle Birleşmiş Milletlerd'e yerel yönetimin sesi olma adına gözlemci statüsüne kavuşturulmamızı arzu ettiğimizi söyledim. New YorK’ta aynı zamanda Birleşmiş Milletler 67. Dönem Başkanı'yla da görüşme yaptım. Oldukça verimli geçti. Bizim bu statüyü alma konusunda yapmış olduğumuz çalışmalardan bahsettik, hazırlıklarımızı ortaya koyduk. Zannediyorum bu konuda arzu ettiğimiz hedefe ulaşacağız. Böylece Birleşmiş Milletler genel kurulunda bizim de UCLG teşkilatı olarak gözlemci statüsüne kavuşarak katılımımız sağlanacak.”


IRAK BAŞBAKANI MALİKİ İLE GÖRÜŞTÜ


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ayrıca New York’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu Türk Evi’ni ziyaret ettiklerini ve ziyaret sırasında Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüşmeler yaptıklarını da söyledi.