SEL FELAKETİ


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kurban Bayramı'nın ikinci gününde Bakırköy'de bulunan İtfaiye Daire Başkanlığı'na giderek buradaki personelle bayramlaştı. Bayram nedeniyle bağların daha da güçlendiğini, sevgi ve hoşgörü ortamının oluştuğunu söyleyen Kadir Topbaş, "Diğer taraftan Cumhuriyet Bayramı arifesindeyiz. İki bayramı birlikte kutluyoruz. Bu da milletçe bizim ulus olarak bir Milli Mücadele sonucunda elde ettiğimiz bağımsızlığımızı haykırdığımız 89. yılın tüm ulusumuza kutlu olmasını diliyor ve nice yüzyıllar diyorum" diye konuştu.


Konuşmasında Saray ilçesindeki sel felaketine değinen Topbaş, "Saray ilçesindeki sel baskınları sebebiyle itfaiyemiz oraya müdahale etti. 19 vatandaşımızı kurtardı. Şunu gururla ifade edeceğim ki, itfaiye olarak, araç, ekipman ve deneyim açısından oldukça iyi bir noktaya geldiğimizi gururla söyleyebiliriz. En büyük gururumuz teknolojik gelişmelerle dünyadaki en iyi itfaiye olarak bilinen New York itfaiyesini yakalamış durumdayız. Çünkü en ileri teknolojileri kullanmak gerekliliğini hep söyledik" dedi.


Beykoz ve Sarıyer'de meydana gelen selle ilgili olarak da konuşan Topbaş, "İstanbul'da Sarıyer ve Beykoz ağırlıklı sel baskınları ortaya çıktı. Orada da gereken işlemler yapıldı. Mağdurların mağduriyetleri giderilecek. Ölüm vakası yok. Bütün mutluluğumuz bu. Kuzey bölgesi olduğu için yağmurlarda her daim bu bölgeler etkilenmekte" diye konuştu.


2004 yılında yağışlarda 4 - 5 bin kadar ihbar aldıklarını belirten Topbaş, "Bunu 100'ün altına düşürdük. Şu anda büyük yağışlar olsa bile ihbarlar 100'ün altına düştü. Daha da düşüreceğiz. Bir hedef koyduk önümüze. Bir yıl içinde İstanbul'daki dereleri problemsiz hale getirmek istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak kararlılığımızı koyduk ve yatırım hedeflerimizden biri de sel baskınları sebebiyle rahatsızlık veren dere kalmaması" dedi.


SÖZLEŞMELİ PERSONEL DURUMU


İtfaiyede sözleşmeli olarak çalışan personelle ilgili de konuşan Topbaş, "Sözleşmeli olanlarla ilgili Sayın Başbakanımızla Genel Kongre sonrası görüştük. Bu konuyu kendilerine aktardım. İnşallah bir çalışma yapılacak. Bu konuda çalışma yapılması talimatını verdiler. İtfaiyede ve zabıtadaki mağduriyetlerden bahsettim. Bizim itfaiye ailemizin çok deneyimli ve fiziksel olarak da bu işe uygun elamanları var. Bünyemizde kadro olmadığı için alamadığımız ama taşeronlar üzerinden almak zorunda kaldığımız itfaiye personeli var. İstanbul 'da yangın sayıları artarken biz mecburen taşeronlar üzerinden hizmet alımı noktasına gitmek zorunda kaldık" dedi. Taşeron şirketler üzerinden çalışanların da itfaiye ailesinin bireyi olduğunu söyleyen Kadir Topbaş, "İstiyoruz ki, onlar da ailemize katılsınlar. Birtakım tereddütleri de ortadan kalksın" diye konuştu.


KAÇAK KESİM CEZALARI


Tedbir almalarına rağmen, kurban kesim kurallarına uymayanların olduğunu ifade eden Topbaş, "Maalesef iyi tedbir almamıza rağmen birtakım aksaklıklar ortaya çıktı. Yanlışları gördük. Müdahale ettik Geçmişle mukayese ettiğimiz zaman İstanbul çok daha iyi. Hem kesim hem satış noktaları var" dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Çevre hepimizin yaşam alanı ve sağlıklı bir yaşam için bunda hassasiyet gerekli. Buna riayet etmeyenlere bayram içerisinde Büyükşehir Belediyesi olarak 62 kişiye ceza kesmişiz. 82 liradan kesilen bu ceza münasebetiyle 5 bin 84 lira tahsil etmişiz" diye konuştu.


Kurbanlıklara eziyet etmemek gerektiğini de söyleyen Topbaş, "Neticede bu bir canlı dikkat etmek gerekiyor. Hassasiyet ve şefkat göstermek gerekiyor. Bir ilahi emri yerine getireceğim diye zulüm yapmamak lazım. Çevreye haksızlık etmemek lazım. Bir başkasını rahatsız etmemek lazım. Çocuklara özellikle dikkat etmek lazım. Bunlar çok önemli şeyler" dedi.

Ardından Belediye Başkanı Topbaş'a itfaiye personeli adına bir görevli çiçek verdi. Topbaş, bayramlaşmak için gelen itfaiyecilerin çocuklarına da harçlık verdi.