İTO’nun Eminönü’ndeki Merkez binasında düzenlenen törende açılış konuşmasını Murat Yalçıntaş yaptı. Yalçıntaş konuşmasında, İstanbul'un kongrede iyi konuma gelmesi adına 2007'de "İstanbul'un kongre elçisi olun" programını başlattıklarını ifade etti.


‘KONGRE KAPASİTESİ HALİÇ VE İSTANBUL KONGRE MERKEZLERİYLE 3 KAT ARTTI’


İstanbul'a kongre getirecek her kesime yardımcı olduklarını ifade eden Yalçıntaş, "Bunun ilk meyvelerini 2010'da aldık. Kongre alanında ilk 10'a girdik. 2012'de de dünya lideri olduk. Artık İstanbul çekim alanı, Türkiye'ye gelen 31 milyonu aşkın turistin 8 milyondan fazlası İstanbul'a geldi" dedi. İstanbul'un kongre turizminde önemli yere geldiğini vurgulayan Yalçıntaş, "2009'a dek İstanbul'da bir kongre merkezi vardı. ICVB olarak ülkeye geleceklere yer bulamıyorduk. 2009'dan itibaren 2 kongre merkezi açıldı. Kongre kapasitesi Haliç ve İstanbul ile 3 kat arttı. Bu kongre merkezleri olmasa İstanbul buralara gelemeyecekti. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi turizm için önemli adımlar attı" diye konuştu.


Ödül töreninde konuşan Topbaş, İstanbul'un sivil toplum örgütleri ile yaptığı faaliyetler sayesinde kongre turizminde birinci sıraya yerleştiğine dikkati çekerek, İstanbul'un turizmde önemli aşamalar aldığını, şehirdeki otellerin yüzde 98 doluluk oranı yakaladığını söyledi. Belediye başkanlarının artık CEO rolüne büründüğünü anlatan Topbaş, "Başkanlar şehri yöneten olarak, sivil toplum örgütleri ile sanayici ile tüccar ile temas halinde olmalı. İstanbul'un diğer şehirlerle yarışacak argümanları da muhtelif kesimlerle belirlenmeli. Ne mutlu burada önemli bir başarı elde ettik" dedi.


‘HAYALİM İSTANBUL’A KONGRE KAMPÜSÜ YAPMAK’


Kongre turizminde büyük mücadeleler verdiklerini, İstanbul'un kongre alanında önemli bir yere geldiğini vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti: “Dünyada sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir ayağı olarak turizm görülmektedir. Hepimizin bildiği gibi İstanbul’un hakettiği turizmdeki payını alamazken hele kongre turizminde dünya harikası böyle bir kentin bundan yoksun olması bizi gerçekten üzmekteydi. Göreve geldiğimde yaptığım ilk toplantı bu sektördeki yöneticilerle sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İstanbul turizmini geliştirme platformu kurmak adına bir araya gelmek oldu. Orada başladığımız serüvenimiz bizi bugün buralara getirdi. Kongre turizminde birinci sıralara gelmek için ciddi mücadeleler verdik. 44. Sıralardan geldik buralara. Benim yaşımda olanlar çok iyi bilir; İstanbul’da Hilton ile Pera Palas Oteli dışında salonu olmayan bir şehirden bugün dünyayla yarışır salonları olan kongre turizminde imkan veren alanlara sahibiz. Bu da bize yetmiyor. Biz kongre kampüsü yapmak zorundayız. Kongre kampüsü hayalimdeki idealimdeki şeydir. Ailesiyle birlikte kongre turizmine katılan bireyler ailesinin de orada vakit geçirebileceği kentle ilişki kurabileceği, konaklayabileceği orada büyük kongrelerin yapılabileceği bir alan içerisinde böyle bir kampüse kentte ihtiyaç olduğunu görmekteyiz. Burada başarı elde ettik. Dikkatli olmalıyız. Zirveye çıktık, orada kalmalıyız da. Birinci kalmak bizim için hedef olmalı."