Şerife Bacı'yı anmak için İnebolu-Kastamonu arasındaki 105 kilometrelik 'İstiklal Yolu' yürüyüşüne Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen 12 kadının katılımıyla başladı. Yürüyüşe katılan gruba öncülük eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, olumsuz hava koşulları nedeniyle yürüyüşe katılacak kadınlardan bazılarının ilçeye ulaşamadığını, yürüyüşün 12 kadının katılımıyla İnebolu'dan başladığını, yürüyüşün ikinci gününde de katılım olacağını ve bu sayının 40'ı bulacağını söyledi. Şerife Bacı'nın 1921 yılında donarak şehit olduğu 21 Şubat'ta Kastamonu'ya ulaşmayı planladıklarını belirten Kaplan, şöyle dedi:

"Zorlu kış koşullarında geçeceğimiz 105 kilometrelik İstiklal Yolu'nda 3 gece çadırlarda konaklayacağız. Bizim için 21 Şubat tarihi büyük önem taşıyor. Şerife Bacı, İnebolu'dan Kastamonu'ya kağnısıyla cephane taşırken Kastamonu Kışlası önünde donarak şehit olmuştu. Şerife Bacı'yı ve onlarca kadın kahramanı bu yürüyüşle anmayı amaçlıyoruz. Her yıl haziran ayında Kastamonu'dan İnebolu'ya İstiklal Yolu yürüyüşü yapılıyordu. İnebolu'dan Kastamonu'ya yürüyüş ise ilk kez gerçekleştiriliyor. Şerife Bacı'nın donarak şehit oluşunun 91. yılında kış şartları altında bu etkinliği düzenliyoruz."

 Jandarma ve sağlık ekipleri yürüyüşe katılanlara eşlik ederken, İnebolu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ekipleri de yoğun kar yağışının etkili olduğu İstiklal Yolu'nu ulaşıma açık tutmak için çalışıyor.

ŞERİFE BACI

Milli mücadele yıllarında, Ulu Önder Atatürk'ün "Gözüm cephede, kulağım İnebolu'da" sözleriyle önem kazanan İstiklal Yolu'nda, savaşan askerlere cephane ulaştırmak için insanüstü çaba sarf eden Şerife Bacı, sert geçen kış şartlarında üzerindeki giysiyi ve yorganını mermilerin üzerine örtmesiyle tarihe geçen bir halk halk kahramanı olarak biliniyor.



FY(FK/İD)