Sivil toplum örgütleri aracılığıyla yapılan baskı olan 'sivil örümcek' hareketinde bulunanları eleştiren Muğla Baro Başkanı Gürkan, iki haftadır tecavüz sanıklarının savunmasını yaptığı için bazı kadın ve sivil toplum kuruluşlarının sert tepki gösterdiğini hatırlattı. “Her türlü tepki ve eleştiriyi gösterebilirler ancak doğru olmak koşuluyla” diyen Gürkan, “Tecavüz ettiği iddia edilen kişiler 'masumuz' dediler ve Cuma günü beraat etti. “Masumiyet karinesi' diye bir şey var. Bunu savunmak da biz avukatlara düşer" dedi.

Ancak yapılan tepkilerle masumiyet karinesi ile avukatlık hakkının çiğnendiğini belirten Baro Başkanı Gürkan şunları söyledi:

"Yetmedi, bu kişiler, duruşma anında adliyeyi pet şişe yağmuruna tuttu. 'Tecavüzcü yargı' ve 4,5 saat 'Gürkan istifa' diye bağırdı. Bu sesler arasında bir avukat olarak görev yapmak zorunda kaldım. Bu savunmaya saldırı değildir de nedir? Beni eleştirmeleri anlayabilirim. Ancak, beni yargılayın veya istediğiniz yere, televizyon kanalına çağırın tartışalım, konuyu anlatayım, diyerek meydan okuyorum. Başkalarının haklarına tecavüz etmeden ter türlü tepki ve eleştiri gösterebilirler. Sanıklara, 'tecavüz çetesi' dediler. Yetmedi bana 'tecavüzü savunan avukat' dediler Şimdi de 'tecavüzcü yargı' diyorlar, Bu olmaz, anlaşılır bir şey değil. Bu demokratik tepki gibi görünen sivil örümcek faaliyetidir. Bu yanlış söylemlerle kadına yönelik mücadelede başarılı olmaları mümkün değil, bu olaydan kadın hareketinin zarar görmesini istemiyorum.”

Fethiye'de 2007 yılında 8 kişinin tecavüzüne uğradığı iddiasıyla 30 yaşındaki B.S.'nin şikayetçi olduğu sanıklar, geçen cuma günü beraat etti. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma sırasında adliye önünde eylem yapan kadınlar da, karara tepki için Mustafa Kemal Bulvarı’nı bir süre trafiğe kapatmıştı.



NK(İÖ/AAA)