İMO Antalya Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü Konyaaltı Parkı içindeki Alara Restaurant'ta kadın üyelere verilen yemekle kutladı. Yemekte konuşan İMO Antalya Şubesi Başkanı Cem Oğuz, kadınların yaşamın tüm alanlarında, evde, işte, sokakta, siyasette negatif ayrımcılığa uğradığını belirterek, "Kadınlarımız rencide edilmekte, cinsel, sınıfsal, kültürel sömürüye maruz kalmaktadır" dedi.

Cem Oğuz, insanlık tarihi kadar eski olan bu çok yönlü sömürü çarkının, 8 Mart 1857'de ABD'nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi kadının çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla greve gitmesiyle kırılabileceğini gösterdiğini hatırlattı. Oğuz, şunları kaydetti:

"8 Mart ,o günden bu yana kadın olmaktan doğan sorunlara karşı mücadelenin simgesi olarak kabul edilmiştir. Sömürü çarkı hala işlemeye devam etmektedir, ancak büyük bedeller ödeyen kadın hareketi geçen zaman içinde deneyim ve kazanım elde etmiştir. Eşitlik ve özgürlük talebi meşrulaşmış, yaygınlaşmış, kitlelerle buluşmuştur. Ancak alınacak daha çok mesafe bulunduğu unutulmamalıdır. Yaşam alanları erkek egemen ideolojinin, erkek egemen bir kültürün belirleyiciliğindendir. Devletler, yaşam alanlarını eşitlik temelinde yeniden düzenleme yerine, sorun ve talebi, bir güne sıkıştırarak yasak savmaya çalışmaktadır."

Oğuz, kadınların hakim toplumsal cinsiyet anlayışının kendilerine dayattığı rolü oynamaya zorlandığını ve ucuz işgücü olarak görüldüklerini kaydetti. Cem Oğuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kadınlarımız cinsel sömürü aracı olarak kullanılmakta, Türkiye gibi ülkelerde de gericiliğin kıskacı altına alınarak eve kapatılmakta, yoksulluğun sonuçlarını neredeyse tek başlarına göğüslemek durumunda bırakılmaktadır. Kadınların maruz kaldığı her türden şiddet, töre cinayetleri günden güne artmakta, kadınlar suçlu ilan edilip sorgulanmaktadır. Kadını koruyacak yeni bir yasal düzenlemenin yapılıyor olmasını, kadının toplum içerisinde hak ettiği saygınlığı için umut verici, çok önemli bir gelişme olarak görmekteyiz."

Konuşmanın ardından 3 kadın üyeye inşaat alanlarında iş güvenliği için kullanılan baret giydirildi. Genellikle beyaz olan baretler, günün anlam ve öneminden dolayı mora dönüştürüldü.