KADIN KIRIMINA HAYIR


Mitinge, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, ESP Sosyalist Kadın Meclisi, KESK”li kadınlar, EMEP, SDP, BDP, Sosyalist Feminist Kolektif, Gökkuşağı, DİSK, TMMOB'un da aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum uruluşu destek verdi. Mitinge katılan kadınlar saat 12.00'de Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya geldi. Yöresel kıyafetleri ile mitinge katılan kadınlar “Nefret cinayetlerine, haksız tahrik indirimlerine son”, “Kadın kırımına hayır”, “Eşit işe, eşit ücret”, “Kimsenin namusu değiliz” yazılı döviz ve pankartlar açtılar. Kadınlar, “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Yaşasın özgürlük”, “Tutsak kadınlar onurumuzdur” şeklinde sloganlar atarak mitingin yapılacağı Kadıköy İskele Meydanı”na yürüdüler. Renkli görüntülere sahne olan miting sırasında kadına yönelik şiddeti protesto amacıyla bir grup kadın cadı kııyafetleriyle dans ederken bir kadın da elindeki kafeste iskelet maketiyle birlikte mitinge katıldı.

Miting alanına kadın polislerce tek tek aranarak giren katılımcılar, alanda kurulan platformun önünde toplandılar. 

 


ÇIKARLARIMIZ DA KURTULUŞUMUZ DA ORTAK


Platformdan grup adına ortak basın açıklaması yapan Eylem Çağdaş “Bugün bu kürsüyü ya da rahatça dolaşamadığımız bu sokakları erkeklerden bir günlüğüne devralmaya geldik. Erkek egemen sistem devam ettiği sürece kurtuluşumuzun mümkün olmadığının farkındayız. Bu yüzden çıkarlarımız da, kurtuluşumuz da ortak” dedi.


Erkek şiddetinin bir yıl içinde yüzlerce kadını öldürdüğü bir ülkede yaşadıklarını belirten Çağdaş, “Öldürülen kadınların katilleri ise genelilkle yakını olan erkekler, yani kocalar, babalar, ağabeyler, sevgililer. Bu yaygın kadın cinayetlerinin altında kadına yönelik cinsel, fiziksel, psikolojik şiddet çeşitlerinden birini veya bir kaçını meşru gören, gerekçelerini tartışılabilir bulan devletin bütün kademelerinden, sokaktaki veya en yakınımızdaki erkeklere, sistemden tekil bireylere dek bütün bir yaşam alanına sirayet etmiş erkek egemen anlayışın yattığını biliyoruz” diye konuştu.


 


EV HİZMETLERİ İŞ YASASI KAPSAMINA ALINMALI


Cinsel tercihi nedeniyle yaşanan cinayetlere de değinen Çağdaş, şunları söyledi:

“Trans kadınlar olarak toplumdan dışlanıyor, zorunlu seks işçiliğine maruz bırakılıyoruz. Seks işçilerinin çalışma koşullarının düzenlenmesi, sağlık, sosyal güvence gibi temel haklarımızın verilmesini istiyoruz. Nefret cinayetlerinde uygulanan tahrik indirimine hayır diyoruz. Erkek egemen zihniyetin yürüttüğü savaş uzağımızda ve yakınımızda devam ediyor. Savaş kadınların daha çok şiddete maruz kalmalarına, cinsel meta olarak kullanılmalarına, mülteci konumuna düşürülmelerine, daha çok yoksulluk ve sefalet içerisine itilmelerine, daha fazla tacize ve tecavüze uğramalarına neden olmaktadır. Uluslar arası Çalışma Örgütü ILO C 189 sayılı sözleşme uyarınca 'ev işçilerine insanca iş tavsiye kararı' aldı. Biz kadınlar kapitalist, muhafazakar AKP”nin sosyal yıkım yasalarına karşı sesimizi yükseltiyor, hükümetin bu sözleşmeyi derhal imzalaması, ev hizmetlerinin iş yasası kapsamına alınması için mücadelemizi yükseltiyoruz.”


SABAHAT TUNCEL: KADININ YANINA ŞİDDET İSTEMİYORUZ

 


Mitinge katılan BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ise “Buradan eşit, özgür bir gelecek yaratmak istiyoruz, barış için, özgürlük için direnen, tüm kadın yoldaşlarımıza selamlarımızı iletiyorum” dedi. Kadın olmaktan kaynaklanan sorunlara dikkat çekmek ve kadınları çok etkileyen savaş politikalarına dur demek için bir araya geldiklerini anımsatan Tuncel “Sesimizi Türkiye”deki kadınlar duyuyor. Kadının yanına şiddet kelimesini istemiyoruz, kadının yanına özgürlük, eşitlik, demokrasi istiyoruz. Savaş bizim en değerli şeyimizi çocuklarımızı elimizden alıyor, savaş yaşam alanlarımızı bize zindan ediyor, birbirimize karşı duvar ördürüyor. Bu ülkede barışın inşa edilmesi için birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu.


Miting sırasında polis yoğun güvenlik önlemi alırken konuşmaların tamamlanmasının ardından miting olaysız sona erdi.


MAE (MK) (FOTOĞRAF)