Akçakoca'da geçen ay fındık hasadı sona ererken, fındık alımlarına başlayan fındık kırma fabrikaları, bu ay başından itibaren çalışmaya başladı. Akçakoca Fakıllı Köyü'nde bulunan bir fındık kırma makinesinde 50 kadın bantlarda çalışarak, fındıkların arasından çürük olanları, kabuğu kırılmayanları ve taşları ayırıyor. Asgari ücretle çalışan kadınlar, 6 ay boyunca üretim yapan fabrikalarda çalışarak para kazanıyor.

6 ay üretim yapan fabrikalarda çalıştıklarını söyleyen kadınlar, "Burada çalışarak ev ekonomimize katkı sağlıyoruz. Evde oturmaktansa burada çalışarak para kazanıyoruz. Yılın 6 ayı sigortamız işliyor. Asgari ücret alıyoruz, mesailerle birlikte aldığımız maaş bizi tatmin ediyor" dedi.

Fabrikanın sahibi Fahrettin Kaya el becerilerinin daha iyi olması nedeniyle fındık ayırma işleminde kadınları tercih ettiklerini belirterek, "Akçakoca'da fındık ayırma işlemi sayesinde kadınlar iş sahibi oluyorlar. Evlerinin bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Geçen yıl 3 bin ton fındık aldık. Bu yıl rekolte fazla olduğu için bu rakamın 5 bin tonu bulacağını tahmin ediyoruz. Rekolte ne kadar çok olursa, daha fazla kadın iş sahibi oluyor" diye konuştu.



AY(MÇ/SS)