Adana'da, 'Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Bilgilendirme Toplantısı' düzenlendi. Toplantıya katılan kanunun uygulayıcılarına konuşan Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, Türkiye'nin aile içi şiddetle resmi olarak 2009'da tanıştığını kaydetti. Şiddeti önlemek için her türlü önlemin alınmaya çalışıldığını belirten Gevrek, "Kadına yönelik şiddet Türkiye'de büyük bir problem. Ancak biz kadına yönelik şiddetle resmi olarak 2009'da tanıştık. Daha önce aile içi şiddet, bizim istatistiklere darp olarak geçiyordu. 2009'da İçişleri Bakanlığı ile Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü bir protokol imzaladı. Böylelikle Avrupa Birliği normlarına göre aile içi şiddet, bizim hukuk sistemimize girdi" dedi.

Gevrek, aile içi şiddetin fiziki olarak toplanmaya başlayınca, sanki şiddette patlama yaşanmış gibi göründüğünü belirtti. Gevrek, şunları kaydetti:

"Daha önce hiç olmayan bir şey 2009'da birden patlamış gibi göründü. Fiziki olarak toplanmaya başlayınca şiddette yüzde bin 400 gibi bir artış oldu. Ancak artık insanlar şiddet konusunda artık daha bilinçli, devletin yaklaşımı değişti. Polis, gece saat 03.00'da kendine sığınan kadını gönüllü barış elçiliği yapıp eşine teslim etmiyor. Şiddetin görünürlülüğü arttı. Kadınlar artık yorgan altında ağlamayı bıraktı. Kadınlar artık şikayet mekanizmasını kullanır hale geldiler. Bir kadının öldürülmesi daha önce 3'üncü sayfa haberiyken şimdi 1'inci sayfaya taşınmıştır. Bizim toplum olarak farkındalığımız arttı."

Özlem Bozkurt Gevrek, şiddeti uygulayanın kötü niyetli olması durumunda mağdurun 2 koruma polisi ile bile korunamadığını belirtti. Gevrek, "Biz şu anda kadının yanına koruma vererek çözmeye çalışıyoruz. Ancak karşı taraf kötü niyetliyse, kadının 2 polisin yanında bile öldürülebildiği vakalara rastladık. Bu tanıttığımız kanun şiddet mağdurunun etkin koruması için çıkarılmıştır. Bu kanunun İstanbul sözleşmesinin, Türk Hukuk Sistemi'ne yönelik uygulamasıdır. Kanunda eskiden hukuk sisteminde hiç olmayan yenilikler getirildi. Polis ve jandarmaya gece saat 03.00'da hakime veya mülki idare amirine sormadan mağdur kadını hemen koruma altına alabilecek. Kadının hayati tehlikesi böylelikle hemen bertaraf edilecek. Bu tür yetkiler veriyoruz. Faile yönelik bir rehabilitasyon çalışması yapacağız. Bir sağlık kuruluşunda rehabilite edilmesi var. Eğer bunlara uymazsa hapis cezası var. Bu ilk kez getirilen bir şey. Elektronik pranga getireceğiz. Anında emniyetle bağlantı kuran buton getirmeyi planlıyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.