İzmir Barosu'ndaki açıklamayı, Avukat Ayşegül Altınbaş, meslektaşlarıyla birlikte yaptı. Avukat Altınbaş, en eski çağlarından itibaren her toplumsal kategoride, kadına yönelik şiddetin var olduğunu söyledi. Altınbaş, ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanunun uygulaması ile ilgili Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yeralan, yasa kapsamında verilen koruyucu ve önleyici kararlara ait istatistiğin iyi incelenmesini istedi. Altınbaş şunları söyledi:

"Bu istatistiklere göre, il bazında, mağdurlar, şiddete uğrayanlar için verilen koruyucu kararlar ile failin fiillerini sona erdirmesi ve tekrarlamaması için verilen önleyici kararların tetkikinde ciddi handikaplar olduğu açıktır. Öncelikle ülke bazında 4 bin 634 mağdur için işlem yapılırken, 29 bin 624 fail için önlem alınmıştır. Aradaki fark endişe vericidir. Adıyaman, Afyonkarahisar, Balıkesir, Bayburt, Bilecik gibi bazı illerde, hakkında koruyucu tedbir kararı verilmiş tek bir mağdur kadın, çocuk, birey dahi yoktur. Bu durum endişe vericidir. Mağdurların adalete erişiminde ve sosyal hizmet erişiminde bir sıkıntı olduğu gibi belli ki, devlet mekanizmalarının işleyişinde de bir sıkıntı vardır. Yine Bingöl, Bitlis, Denizli, Iğdır, Muş, Tekirdağ, Zonguldak gibi birçok ilde de neredeyse kadına ve aile bireylerine yönelik şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali olan kimse yoktur. Kadına yönelik şiddet vakalarında en önemli şey mağdurun adalete erişiminin kolay ve ucuz olması, adaletten alınan sonucun ise hızlı ve etkili olmasıdır. Hiç kimse etkisiz olduğunu düşündüğü bir yere başvurmayacağı gibi, pahalı bir yola başvurması ise maddi olanağınca mümkün olacaktır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bütçesi de artırılmalıdır. Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı önlemek için kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin kadroları artırılmalıdır. Ayrıca her söyleminde şiddeti kutsayan bir devletin, şiddetin yanlışlığını anlatabilmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede mesafe kaydedebilmesi mümkün değildir."

İZMİR KADINI HAKKINI ARIYOR

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün internet sitesindeki istatistiğe göre, İzmir'de 572 kişi için koruyucu, 4 bin 431 kişi hakkında da önleyici tedbir kararı alındı. Türkiye genelinde en yüksek koruyucu kararı alınan il ise 989 ile Kayseri oldu. Avukat Altınbaş, şiddete uğrayan İzmirli kadınların, şikayetlerinden vazgeçmemeleri, haklarını aramaları, adli mekanizma ile yardımcı kuruluşları iyi kullandıkları gerektiğini belirtti.



TT(AÖ/AAA)