SİYASET, SANAT VE SPOR CAMİASINDAN BİRÇOK İSİM KATILDI

‘Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans’ bilinçlendirme kampanyasında ilk adımı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında atıldı. ‘Beyaz Kurdele İmza Gecesi’ne Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Akşit, AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, Türkan Şoray, Ajda Pekkan, Necati Şaşmaz, Özcan Deniz, Hadise, Demet ve İbrahim Kutluay, Burcu Esmersoy, Janset, Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Songül Öden ve Azra Akın, Tan Sağtürk, Kutsi, Tolgahan Sayışman, İpek Tanrıyar, Ogün Sanlısoy, Abdullah Oğuz, Cemal Toktaş, Yeliz Kuvancı, Esra Ceyhan, Saba Tümer, Harun Erdenay, Gökhan Gönül, Mehmet Topal’ın da aralarında bulunduğu siyaset, sanat ve spor camiasından birçok isim katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tören öncesinde davetlilerle yakından ilgilendi.

ŞİDDETLE MÜCADELEYİ TOPLUMSAL SEFERBERLİĞE DÖNÜŞTÜRDÜK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin bütün erkekleri ve kadınları ‘Beyaz Kurdele İmza Kampanyası’na destek vermeye çağırarak, “Şiddeti insan hakları ihlali olarak görüyoruz. Bunun için 'Zihinsel dönüşüm gerekli' dedik ve şiddete karşı hukuki alt yapımızı güçlendirdik sonra uygulama kapasitemizi artırdık. Şiddetle mücadeleyi toplumsal seferberliğe dönüştürdük. Ancak böyle, insani değerleri güçlendirebilir, şefkatli, merhametli, dayanışma içinde olabiliriz. Bugün başlattığımız Beyaz Kurdele İmza Kampanyası da bu seferberliğin bir parçası. Geçtiğimiz yıl kadına şiddete karşı sıfır tölerans kampanyasında, erkekler “Biz de Varız” kampanyasına katılarak imza atmışlardı. “Biz de Varız” kampanyasına ilk imzayı Başbakanımız Tayyip Erdoğan atmıştı. Bu yılki kampanyamızın da en az geçen yılki kampanya kadar ses getireceğine inanıyorum” dedi.

CİNSİYET AYRIMCILIĞI İSTEMİYORUZ

Şiddetle mücadelenin büyük bir mücadele olduğunun altını çizen Bakan Fatma Şahin, “Mücadelemiz büyük bir azim ve büyük bir kararlılık istiyor. Ama bu gücü gösterenlerin eser bıraktığını, bunu gösterenlerin sorunları çözme kabiliyetinde olduğunu, risk alanların sorunları çözdüğünü görüyoruz. Tarih bize bunu gösteriyor. Bundan sonraki süreçte de işbirliği ve güç birliği içinde yolumuza devam edeceğiz. Nimetlerin ve külfetlerin eşit paylaşıldığı bir Türkiye istiyoruz. Cinsiyet ayrımcılığı istemiyoruz. Herkesin doğuştan gelen hakkını, fırsat eşitliğini kullanmalarını çok önemsiyoruz. O yüzden bizi biz yapan değerlerle şeffaf toplumu, merhamet toplumu, vicdan toplumu olmak durumundayız.'' diye konuştu.

ŞİDDET YANLISI ZAVALLI ERKEKLERİ YANLIZLAŞTIRACAĞIZ

Kampanyada ülkenin yetiştirdiği değerli sanatçıların gücünü kullanarak beyinlerdeki algıyı değiştirmek istediklerini söyleyen Şahin, "Biz, müziğin gücünü kullanarak zihinleri değiştirmek istiyoruz. Sporun gücünü kullanarak zihinlerdeki o dalgaları dağıtmak istiyoruz. 'Kadın-erkek eşittir, herkese fırsat eşitliği verilmelidir. Kadına şiddete sıfır tolerans istiyoruz' diyerek, bütün Türkiye ve dünyaya bunu haykırıyoruz.” dedi. Şahin, kadınları tehlikelerden korumaya yönelik olarak, son 10 ayda bin olan kadın korunma evi kapasitesini bin 700'e çıkardıklarını belirterek, “Bugün burada olan Hakan Şükür ve İbrahim Kutluay kardeşlerimle, herkesin “Polat” dediği Necati Şaşmaz'la, 'Şiddetle mücadelede ben de varım' diyen Kutsi kardeşimle hep beraber kadınlara yönelik problemleri çözeceğiz. Bu yüzden sizin aramızda olmanız çok önemlidir. Kadın-erkek bir araya gelerek şiddet yanlısı zavallı erkekleri yalnızlaştıracağız." diye konuştu.

GÜLDÜNYA TÜRKİYE VE HÜRRİYET İÇİN MİLAT OLDU

Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Mayıs 2005 yılında bir töre cinayeti işlendiğini ancak bu cinayetin daha önce işlenen cinayetlerden bir farkının olduğunu belirterek, “İki sebepten dolayı bambaşka bir boyut aldı. Bir Doğu’da değil İstanbul’da olay geçti. İki bir hastane odasında gerçekleşti. Aslında Güldünya, bu genç kadın İstanbul’da uluorta vurulmuştu öldürülmek üzere vurulmuştu erkek kardeşi tarafından. Ancak şanslıydı kurtuldu. Hastaneye geldi. Olay emniyete sıçramıştı polis koruyor olmalıydı. Ama erkek kardeşi elini kolunu sallayarak hastaneye girdi. Odayı açtı tabancayı çekti Güldünya’yı vurdu. Sayın bakanım, değerli dinleyiciler. Güldünya olayı hem Türkiye’nin aile içi şiddet mücadelesinde hem de Hürriyet’in aile içi şiddet mücadelesinde bir milat oluşturdu. O güne bir dönmek istiyorum. O gün Hürriyet’te bu konu basına yansıdığında demiştim ki 'Arkadaşlar bir şeyler yapmalı'. Ben söyler söylemez birkaç arkadaşım bu işi benden bile o kadar daha fazla sahiplendiler ki bende patron olmanın özgün olmanın ağırlığını verdim. Olay yürüdü gitti. Şimdi bugün sizleri burada görünce gerçekten Türkiye’nin 8 yılda aldığı yolu görüyorum. Ve çok memnun oluyorum, gurur duyuyorum. Tabii bir kurumun değil birçok kurumun bir araya gelmesiyle olacak gelişim.” dedi.

14 ÜLKE VE 81 İLİMİZDEN ÇAĞRI ALIYORUZ

Kadına yönelik şiddet konusunda gazetedeki çalışmalar hakkında bilgiler veren Vuslat Doğan Sabancı, ”Ne yaptık. Hürriyet’te önce mahalle mahalle eğitim otobüsleriyle psikologlar, hukukçular ve eğitmenler kadına karşı şiddet konusunda hem erkekleri hem de kadınları eğittik. Daha sonra bundan da kendimize döndük 1500 Hürriyet çalışanını şiddetle nasıl mücadele edilir konusunda eğitim verdik. Daha sonra yayın politikalarımızı masaya yatırdık. Nasıl toplumu barışçıl bir toplum yaratabiliriz özellikle kadına karşı şiddet konusunu daha duyarlı hale getirmek için hangi kelimeleri bir arada kullanmalıyız, nasıl bir araya getiririz. Bir örnek vermek istiyorum, o zamanlar şiddet kurbanı çok kullanılırdı. Kadın şiddet kurbanı olunca yerin dibine girmek istiyor, görünmüyor olmak istiyor. Dolayısıyla bir terminolojiye lügattan kaldırdık. Bunların içinde en somut sonuçlar aldığımız olay, kurduğumuz aile içi şiddet hattı oldu. Bunu 2007 yılında kurduk. Türkiye’nin tek ve en teşekküllü 7 gün 24 saat hizmet veren acil yardım hattıydı. Bu güne kadar 35 bin çağrı aldık. Bunun yüzde ellisine ya psikolojik ya da ruhsal destek için sağlandı. 1371 çağrı acil vakaydı ve emniyete sevk edildi. Önce İstanbul’da bugün 14 ülkeden ve 81 ilimizden çağrı alıyoruz” diye konuştu.

ŞİDDETTEN ÖLENLERİN SAYISI GEÇEN YIL ŞEHİT ASKERLERDEN FAZLAYDI

Gelen çağrılardan iki örnek veren Sabancı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biri Almanya’dan aylardır evin içine kapatılmış genç bir kadın böyle kapının altından sabahları atılan abone Hürriyet'i açıyor kocası gittikten sonra. Ve şiddet hattını arıyor. Başka çok genç bir kız, Ağrı’nın ücra bir köyünden saatlerce yürüyor. Acil Şiddet Hattını arıyor. Emniyet geliyor bu genç kızımızı kurtarıyor. Çok büyük yol aldık. Birçok kurum ve kuruluş bu konuda çok daha duyarlı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin’e ne kadar teşekkür etsek azdır. Onun döneminde çok somut olarak şiddete karşı yasa çıktı. Gerçekten çok kapsamlı bütün sivil toplum örgütlerinin geri bildirimizi alarak çok çok iyi çalışılmış bir yasa çıktı. Bunlar dışında birçok çok iyi şeyler oluyor ama rakamlar artıyor. Şiddet gören kişilerin, ölenlerin sayısı geçen yıl şehit verdiğimiz askerlerin sayısından fazlaydı. Ne yapmak lazım. Yeni yollar bulmak. Yeni Güldünya hikayeleri bulmak lazım. Onlar artık kurban hikayeleri değil bu sorunu çözmüş başarmış başarı hikayeleri olması lazım. Bir yıl önce Doğu’dan bir genç telefon açtı acil yardım hattına dedi ki: ‘Ben dayanamıyorum, kız kardeşimi öldürmemi istiyorlar. Katil olmak istemiyorum. Yardım edin’. Psikolojik destek aldı. Kanunu öğrendi. Hem kardeşini hem de kendisini kurtardı. Aynen Güldünya’yı aldığımız gibi şimdi bu genci almalı bunun efsanelerini, bunun hikayelerini anlatmalı ve paylaşmalıyız”

İLK İMZALAR ATILDI

Yapılan konuşmaların ardından kampanyayı başlatmak için sahneye getirilen kurdele maketine ilk imzalar atıldı. Ardından sahneye çıkan sanatçılar Ajda Pekkan ve Türkan Şoray imzayı birlikte atarak kampanyaya destek verdiler. Daha sonra sahneye çıkan kampanyaya destek veren diğer isimler de heykeli imzaladıktan sonra poz verdiler.

TERÖR OLARAK GÖRÜYORUM

AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, “Öncelikle başta bakanımız üzere Vuslat Doğan Sabancı’ya, Süreyya beye olmak tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. O kadar çok sanatçı, sporcu ve siyasetçiler katıldı ki, bu desteğin çığ gibi büyümesi bütün toplumun her kademesine yayılması tek temennimiz, dileğimiz. Bu kadar emek bu kadar güzellik umarım bu cehalet dönemini, kadına karşı uygulanan şiddet diye algıladığımız cehalet dönemini bitirir. Ben bunu terör olarak görüyorum. Bilhassa erkeklerimizin tüm semavi dinlerinde olduğu gibi kadına bakış açılarının değişmesi ve kadını daha ön planda tutan ve onları hayatın içerisinde çok daha güzel yerlerde görmemizi gereken ortamı hazırlarlar. Şiddete de son veririz. Bu kadar değerli insanın ağzından çıkan sözler çok önemli. Çünkü toplum onları takip ediyor” dedi.

ARTIK HİÇBİR TÖLERANS YOK

Sunucu Saba Tümer ise “Sayın Şahin’e aynı şeyi söyledim. Biz de elimizden gelen her şeyi yapacağız. Kadına yönelik şiddete karşı ne yapılması gerekiyorsa. Canı gönülden destek veriyorum. İnşallah artık hiçbir tolerans yok. Ve kadına şiddet sona erecektir diye umut ediyorum.” dedi.

TY