Heykeltıraş Bülent Harputlu, merkez Seyhan İlçesi'nde Cemalpaşa Mahallesi Gazipaşa Bulvarı'nda aynı isimli parkın önünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadına yönelik şiddeti sokak sergisiyle eleştirdi. Yaya ve taşıt trafiğinin çok yoğun olduğu bulvarda Bülent Harputlu, 'Kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmeyeceksin' deyimini tasvir ettiği heykeli sergiledi. Elinde sopa olan bir erkek heykeli ile bir kadının karnında sopa kafasıyla gösterildiği alçıdan heykele, aynı tonda boya ile boyanmış tiyatro sanatçısı 'canlı heykel' olarak eşlik etti.

Heykeltıraş Harputlu, şiddetin her türlüsüne karşı olduğunu vurgulayıp, özellikle kadına yönelik şiddetin kabul edilemeyeceğini söyledi. Bir sanatçı duyarlılığı ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde tepki verdiğini vurgulayan Harputlu, "Kadının karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmeyeceksin' sözü nereden çıkmış bilmiyorum. Ama bu söze karşı tepkimi heykel çalışması ile ortaya koymak istedim. Bu çalışmaya Ferhat Yılmaz Tiyatrosu da destek verdi. Türkiye'de kadına şiddeti, geçmişten gelen ve kimin söylediği belli olmayan bu tür sözlerin tetiklediğine inanıyorum. Kadına uygulanan fiziksel şiddete karşı olurken, şiddet içeren sözlere de karşı olmalıyız. Bu söz halen günümüzde kullanılıyor. Ben bu sözün literatürden çıkmasını diliyorum" diye konuştu.

Harputlu'nun sokak sergisine destek veren Ressam Rojin Aktan ise ortaya çıkan eserle çok anlamlı mesaj verildiğini belirtti. Rojin Aktan, "Bu çalışma kadına yönelik şiddeti net ve güzel bir şekilde anlatıyor" dedi.

Yoldan geçen vatandaşlar da heykeli dikkatle izleyip, kameralı cep telefonuyla görüntü ve fotoğraflarını çekti.

Heykeltıraş Harputlu, 5 yıl önce de aynı parkta 'Tüketim Toplumunda Tükenen Tüketiciler' konulu sergi açmış, oturur vaziyetteki alçıdan heykelin boynuna "İşlerimiz çokluğu nedeniyle dilenemiyorum, maketime bir sadaka' yazılı karton asmıştı. Harputlu bu sergide yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan milyonlarca insanın halini yansıtmıştı.


ÇA(BY/AAA)(FOTOĞRAF)