Merkez Nilüfer İlçesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinde toplanan yaklaşık 100 kadın adına konuşan Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Türkan Şen 'Ulaslararası Kadına Karşı Şiddete Hayır Günü'nün ilan edilmesinden bu yana geçen 52 yılda herhangi bir değişim olmadığını ve kadınların halen öldürülmeye, şiddet görmeye, tecavüze ve tacize uğramaya devam ettiklerini söyledi.

Türkiye’de yılda en az 25 töre cinayeti n işlendiğine dikkat çeken Şen, "Fakat gerçek sayı bunun çok üzerindedir. Namus ve töre adına kadınlara yönelik kötü muamele, işkence, öldürme, intihara zorlama oranı son yıllarda yüzde 25 oranında artmıştır. Kadınlar kendileri için güvenli olarak kabul edilen evlerinde şiddete uğramaktadırlar" diye konuştu.

'HER 3 KADINDAN BİRİ'

Türkiye’de 2007 yılında yapılan bir araştırmada her üç kadından birinin fiziksel şiddet gördüğünün saptandığını belirten Şen, şöyle devam etti:

"Hayatı boyunca eşinden en az bir kez fiziksel şiddet görmüş kadınların oranının yüzde 35 olduğu, şiddet gören her iki kadından birinin eşinden gördüğü şiddetle tek başına mücadile etmek durumunda kaldığı, kocalarından boşanmış veya ayrılmış kadınlarda fiziksel şiddet deneyiminin yüzde 78 gibi çok yüksek bir oranlara ulaştığı, yüksek öğrenim görmüş 6 erkekten birinin eşine fiziksel şiddet uyguladığı bildirilmiştir." Çocukların erken yaşta evlendirilmesinin de şiddete zemin hazırladığını kaydeden Şen, kadına karşı şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasının, ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yapılarak, gerekli sosyal politikaların yaşama geçirilmesiyle mümkün olabileceğini ifade etti.

Basın açıklamasının ardından yüzlerini boyayan kadınlar ellerindeki mor renkli pankartlarla slogan atarak yürüyüşe geçti. Kadınların yürüyüşüne bazı engelli vatandaşlar da destek oldu.



SB,HT(FK/COŞ)