Kadına şiddetin kınandığı 25 Kasım öncesi Karşıyaka Belediyesi kadınlara şiddete karşı koymak için gerekli dövüş teknikleriyle ilgili kurs verdi. Öncülüğünü İzmirli taksici Hasan Talaz'ın yaptığı ve Türkiye ve dünyada bu konuda uzmanlaşmış isimlerin katıldığı seminer büyük ilgi gördü.

Henüz 16 yaşındayken minder güreşi yaparak sporla tanışan İzmirli taksici Hasan Talaz, bir süre tekvando çalıştı. Askerden geldikten sonra da vücut geliştirme gibi sporlarla ilgilenen Talaz, 1998 yılında savunma sporu aikido öğrenirken Jiu-Jitsu ile tanıştıktan sonra 14 yıl boyunca aralıksız olarak bu spora yoğunlaştığını kaydetti. Talaz, Türkiye’de bu alandaki ilk 5 kişiden 1'i olduğunu, şu anda siyah kuşak 4’ncü Dan’da bulunduğunu, bu sporu yapmak için mutlaka eğitimini almak gerektiğini vurguladı.

ŞİDDET GÖREN KADINLAR AKLINA GELDİ

Jiu-Jitsu’nun güçten çok zeka ve maharete dayandığını, kendine zarar verdirtmeden karşıdakini kontrol etme şansı tanıdığını vurgulayan Hasan Talaz, şöyle dedi:

"Bu sporun çıkış noktalarından biri 'Narin bir kadın, demirci kuvvetinde bir erkeği nasıl alt edebilir?' sorusudur. Eklem kilitlerinden istifade etme, enerjiyi doğru bir şekilde kullanma ufak tefek kimselerin de kendini savunmasına imkan verecektir. Bu yüzden bu sporun özellikle şiddet gören kadınların kendini savunması için çok önemli olduğunu fark ettim. Dünyada ve ülkemizde kadına şiddet hala en önemli sorunlar arasında. Kadın ve çocuklara uygulanan şiddet ve saldırganlık, kendinden zayıf birine hükmetme ilkelliğidir. Hangimiz kadınlarımıza fiziki yönden üstün olduğu için güç kullanma hakkını kendinde buluyor? Biz 8’inci Dan statüsünde bulunan Alman hocamız Freddy Kleinscwarzer ile Ali Cenap Ertay hocamın tecrübelerinden de yararlanarak kadınların da kendinden güçlü kişiden pratik şekilde korunabileceğini göstermek için çeşitli kuruluşlarda bu dövüş sanatını öğreteceğiz. Günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde kolluk kuvvetlerinin kullandığı bu teknik niçin kadınlarımızın kendini savunmasında kullanılmasın?"

İZMİR EKONOMİ’DE DE DERS VERDİ

Şu anda çeşitli belediye, hastane ve sivil toplum kuruluşlarıyla temasa geçtiklerini, çoğu kuruluşa da ücretsiz kurs vermeyi teklif ettiğini bildiren Talaz, 5 yıl boyunca İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Uzakdoğu Spor Kulubü’nde öğrencilere ders verdiğini anlattı. Hasan Talaz, "Bunun dışında pek çok kurum ve kuruluşta hocalık deneyimim oldu. Ancak, bunların içinde şiddet gören kadınlar için verilecek derslere özel bir önem veriyorum. Şiddete maruz kalan taksici esnafı için de gerekli temaslara geçip ayrı bir çalışma yapmayı da planlıyorum" diye konuştu.



BT(İÖ/İD)