Adana'nın merkez Seyhan İlçesi'ndeki Dağlıoğlu Mahallesi'nde 2008 yılında uygulama yapan polisler, G.A.'nın da içinde bulunduğu bir araçta esrar buldu. Nöbetçi mahkemeye çıkartılan G.A., tutuklanarak Karataş Kadın Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Cezaevindeki çay ocağında görevlendirilen G.A.'yı, 24 Eylül 2010'da ikinci müdür M.A.K. 'Masama çay döküldü, gel temizle' diye çay ocağına telefon açarak çağırdı. Bunun üzerine makam odasına giren G.A., masayı temizlerken iddiaya göre M.A.K. eliyle genç kadının giydiği 'V' yakalı tişörtün içine eline sokarak göğüslerini elleyip, sıktı. M.A.K.'nın elini iterek odadan kaçan G.A., çay ocağında görevli olan hükümlü Özlem H.'ye daha sonra da cezaevine ziyarete gelen ablası Atiye A.'ya yaşadıklarını anlattı. 

'BAŞKA KADINLAR DA TACİZE UĞRUYOR'

Bunun üzerine Atiye A., İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi'ne giderek kardeşinin başına gelenleri anlattı. Atiye A. ile İHD Adana Şubesi yöneticileri basın toplantısı düzenleyerek taciz olayını gündeme getirip, tepki gösterdi. Atiye A. da, "Ben kadın olduğum için kardeşim bana herşeyi anlattı. Psikolojisi bozulmuş durumda. Bana başka tutuklu kadınların da taciz edildiğini anlattı. Oradakiler korktukları ve çekindikleri için ses çıkarmıyorlar. Biz sessiz kalmayacağız" diye açıklama yaptı.

RUH SAĞLIĞI BOZULMUŞ

Yaşananların kamuoyunda duyulmasıyla başlatılan idari soruşturmanın ardından, cezaevi ikinci müdürü M.A.K. aynı unvanla Osmaniye'nin Toprakkale Açık Cezaevi'ne tayin edildi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı da olayla ilgili soruşturma başlattı. Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilen ve 'Akut Stres Reaksiyon' tanısı konulan G.A.'ya 'ruh sağlığının bozulduğuna' ilişkin rapor verildi.

DURUŞMA SÜRÜYOR, G.A. İSE KAYIP

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcılığı, 16 Şubat 2011'de M.A.K. hakkında 'cinsel saldırı' suçlamasıyla 14 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. İddianameyi kabul eden Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada G.A. sanıktan şikayetçi oldu. Tutuksuz yargılandığı duruşmada iftiraya uğradığını öne süren M.A.K. ise suçlamaları kabul etmedi.

Tanıkları dinleyen mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. 'Uyuşturucu satmak' suçundan 23 ay tutuklu kalan G.A., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldıktan sonra aldığı 7.5 yıllık hapis cezası kesinleşince ortadan kayboldu.

BAKAN ERGİN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, BDP Iğdır Milletvekeli Pervin Buldan'ın yazılı soru önergesine verdiği cevapta şöyle demişti:

"Karataş Kadın Kapalı Cezaevi'nde kadın hükümlülere karşı bazı görevliler tarafından cinsel tacizde bulunulduğu yönünde isimsiz şikayet dilekçesi verildi. İddialarla ilgili 2 infaz ve koruma memuru hakkında soruşturma yapıldı, ancak cezaya gerek olmadığına karar verildi. Bir hükümlünün, ikinci müdür tarafından taciz edildiği iddiasıyla ilgili açılan kamu davası ise sürüyor."



YB(OA/COŞ)



----------

G.A.: Gülcan Aydın

M.A.K.: Mehmet Ali Karakaş

Özlem H.: Özlem Hasçelik

Atiye A.: Atiye Aydın