Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Direktörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıklarının obeziteyi beraberinde getirdiğini, yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 25'ini, kadınlarda ise yüzde 30'unu yağ dokusunun oluşturmasının, obezite ile ifade edildiğini söyledi. Türkiye’de de görülme sıklığı artan obeziteye karşı Sağlık Bakanlığı'nın açtığı savaşın, durumun ciddiyetini ortaya koyduğunu ifade eden Özörnek, Türkiye’de erkeklerin yaklaşık yüzde 20'sinde kadınların ise yaklaşık yüzde 40’ında obezite görüldüğünü belirtti.

DÜŞÜK RİSKİ YÜKSEK

Yapılan araştırmaların, fazla kilolu ve obez kadınların hamile kalma oranlarının, normal kilodaki kadınlara nazaran daha düşük olduğunu gösterdiğini anlatan Dr. Hakan Özörnek, ayrıca oluşan hamileliğin düşükle sonuçlanma riskinin, kilolu ve obez kadınlarda daha yüksek olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Özörnek, "Obez kişilerde tüp bebek tedavisi sırasında daha yüksek dozda ilaca gereksinim duyulur, tedavi süresi uzar, gelişen yumurta sayısı azdır ve tedavinin yarıda kalma ihtimali yüksektir'' dedi.  

Dr. Özörnek, yapılan araştırmalar sonucunda, gebe kalmak için en ideal vücut kütle endeksinin 21 ile 29 arasında olması gerektiğini, ayrıca obez kadınların yüzde 5 oranında kilo kaybetmesiyle adet düzensizliğinin yüzde 60 oranında düzeldiğinin de araştırmalarca kanıtlandığını kaydetti.

ŞİŞMAN ERKEKLERİN SPERM KALİTESİ DÜŞÜYOR

Hakan Özörnek, şişmanlığın sadece kadınları değil, erkekleri de etkilediğini, şişman erkeklerin sperm kalitelerinin düştüğünü söyledi. Özörnek, ''Fazla kilosu olan erkeklerde hormon düzensizlikleri ideal kiloya sahip olanlara göre daha yüksektir. Yine yapılan çalışmalar göstermiştir ki, fazla kilolu erkeklerin testosteron düzeylerinin, normal kilodaki erkeklerinkinden yüzde 24, obez erkeklerinki ise yüzde 26 daha düşüktür. Yani erkek kilo aldıkça testosteron seviyesi azalıyor.''dedi.  



ÖÇ(İA/AK)