Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen 2012 Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması Türkiye Finali Kolin Hotel'de yapıldı. Dokuz ilin birincilerinin Türkiye şampiyonluğu için kıyasıya yarıştığı final büyük bir heyecana sahne oldu. Türkiye finalini, Çanakkale Vali Vekili Alper Faruk Güngör, Çanakkale Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Belgin Akpınar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayınlar Daire Başkan Vekili Recep Tezgel ile çok sayıda davetli izledi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Türkiye Finali, açılış konuşmalarıyla devam etti.

'Mehmet Toprak Oldu' oratoryosunun ardından halk oyunları gösterisi yapıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin jüri olarak görev yaptığı Türkiye finalinde, Adana'yı Tuğba Çokur, Ağrı'yı Emine Bayram, Balıkesir'i Özlem Ökmen Filiz, Bursa'yı Gülşen Kanyılmaz, Diyarbakır'ı Gülbahar Güngör, Karabük'ü Nilüfer Dereli, Konya'yı Ayşe Doğan, Samsun'u Ümran Ergin ve Sivas'ı Fatma Güzel temsil etti.

Toplam 20 sorunun cevaplandırıldığı Türkiye Finalinde, 17'sine doğru yanıt veren Balıkesirli Özlem Ökmen Filiz, 170 puan topladı. Sunduğu projesi de 61.33 puan alan Filiz, toplam puanının yüzde 75'i, proje puanının da yüzde 25'i alındıktan sonra 142.75 puanla Türkiye'nin en başarılı kadın çiftçisi seçilmeyi başardı.

İkinciliği 128.75 puanla Sivalı çiftçi Fatma Güzel, üçüncülüğü ise 127 puanla Ağrılı çiftçi Emine Bayram kazandı.

Türkiye şampiyonu Özlem Ökmen Filiz sevinç gözyaşı dökerken, ikinci olan Fatma Güzel, birinciliği kaçırdığı için ağladı. Balıkesirli şampiyon çiftçi Özlem Ökmen Filiz, üç ay boyunca sürekli ders çalıştığını belirterek, "Sorular gerçekten çok kolay geldi. Biz çok daha zorlarını çalıştık. Bir ziraat mühendisinin bildiklerini biz üç ayda beynimize soktuk. Türkiye birincisi olduğum için çok teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye Finali sonunda ilk üç dereceye girenler plaketle ödüllendirildi. Türkiye birincisi Özlem Ökmen Filiz'e Vali Vekili Alper Faruk Güngör tarafından ödü olarak 6 bin liralık çek verildi. Ayrıca projesi içinde 50 bin liralık hibe desteği çeki takdim edildi. Türkiye ikincisi Fatma Güzel'e Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer tarafından 5 bin liralık çek ve projesi için de 50 bin liralık hibe desteği çeki verildi. Türkiye üçüncüsü Emine Bayram'a da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayınlar Daire Başkan Vekili Recep Tezgel tarafından 4 bin lira hediye çeki ve projesi için 50 bin liralık hibe desteği çeki verildi.