Antalya Barosu Başkanlığı'nca 3- 4 Aralık 2011'de düzenlenen 'Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın Hakları Hukuku' konulu eğitim semineri sırasında meslektaşlarına yönelik olarak yaptığı konuşmada, Hz. Muhammed ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de küçük yaşlardaki kız çocuklarıyla evlendiklerini söylemesi nedeniyle başta Antalya Barosu'ndan olmak üzere, çeşitli barolardan 10 kadın avukat, Avukat Mevhibe Canan Arın hakkında "Peygamberimize ve Sayın Cumhurbaşkanımıza hakaret etmiştir" diyerek suç duyurusunda bulundu.

Antalya Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından hazırlanan iddianame ile Avukat Mevhibe Canan Arın hakkında, 'Dini değerleri aşağılama ve Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlamasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Avukat Mevhibe Canan Arın, Avukatlık Yasası gereğince, bir avukatın yargılanabilmesi için Adalet Bakanlığı'ndan hakkında soruşturma yapılmasına dair izin alınması gerektiğini öne sürerek, Cumhuriyet Savcısı Şanal'a ifade vermedi. Bunun üzerine hakkında yakalama kararı çıkartılan Avukat Mevhibe Canan Arın, bir konferans için 24 Haziran 2012'de gittiği Gaziantep'e kaldığı otelde sabaha karşı saat 05.30'da polis tarafından gözaltına alındı.

Aynı zamanda Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı kurucularından olan 70 yaşındaki Mevhibe Canan Arın suçlamaları reddetti. Adalet Bakanlığı'ndan izin alınmadığı için ifade vermeye gitmediğini belirten Arın, yazılı beyanda bulunduktan sonra serbest bırakıldı.

Şikayetçi kadın meslektaşlarına karşı Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu ve bir çok kadın avukatla birlikte mahkemede meslektaşları Mevhibe Canan Arın'ı savunacaklarını belirten Avukat Filiz Debreli, "Canan Hanım, 11 Aralık tarihinde görülecek davaya muhtemelen katılamayacak. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde İstanbul Adliyesi'nde talimatla ifade verdi. Onu biz savunacağız" dedi.


TT(SU/AAA)