Kadıköy Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın kaldırılacağı iddiaları üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yaptığı açıklamaya Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ten yanıt geldi.


"Plan nasıl okunur diye ders vermek lazım. Biz yaptığımız işi gayet iyi biliyoruz " diyen Topbaş'a yanıt veren Öztütürk , panın Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı'nı da içine aldığını belirtti. Öztürk, " Haldun Taner sahnesiyle Beşiktaş İskelesi arasında komple, bodrumsuz sökülüp takılabilen unsurlardan oluşan bir fuar alanının çizildiğini ve konulduğunu gördük. Bunlar plan notlarında var. Dolayısıyla, Bostancı Gösteri Merkezini kaldırın Kadıköy Meydanına koyun anıtı da içine alsın. Kaldı ki anıtı da içine alıyor bu plan. Bunu nasıl okursunuz ? Bunu başka türlü okumak mümkün değil " dedi.


Öztürk, " Anıt orada kalsa dahi bu çadırın içinde olacak. Bu plan notlarıyla sabit bir bina da yapabilirsiniz. Delinin biri gelir yapar. Sayın Topbaş yapmak istemeyebilir ama birileri bunu buraya koymuş. Bu, plan notlarında var. Bodrumsuz, sökülüp takılabilir, 4 bin 279 metrekareyi kapsayan, bir fuar alanı. Bir anıt tören alansız düşünülebilir mi ? Önünde saygı duruşu yapacağınız alan yok. Bazen tören alanı bazen de fuar alanı bu da olmaz. Anıtı nırakın bir kenara bir meydana bunu yapmak en büyük haksızlık " diye konuştu.


"BİZ SADECE PLANI DEĞİL, BEYİNLERİ DE OKUYORUZ "


Selami Öztürk, "Ben 20 yıllık belediye başkanıyım mimar değilim. Ama ben iyi elemanlarla ve iyi insanlarla çalışıyorum. Biz sadece planı değil beyinleri de okuyoruz. Çünkü daha önce aynı meydanda saygı duruşunun yasaklandığı, çelenklerin konulmasının yasaklandığı günler yaşadık. O bakımdan biz bu plana bakarken, planın ne söylediğini gördüğümüz gibi, onu oraya koyan beyinlerin ne yapmak istediğini de görüyoruz. Sayın Topbaş'ın bundan haberi olmayabilir olmadığına inanıyorum ben " şeklinde konuştu.


Plana yapılmış 5 bin 379 itiraz dilekçesi olduğunu söyleyen Öztürk, " Bir itiraz dahi olsa bunun geri alınması lazım. Ben Kadir Topbaş'ın açıklamalarından şunu anlıyorum, 'Hayır Atatürk anıtının önüne birşey yapılmayacak. Biz bunları buradan kaldıracağız'. Fuar alanını tamamen kaldırırlarsa mutlu olurum. Ancak ille de buraya fuar alanı düşünüyorlarsa, İSKİ'nin Mühürdar'da otoparkları var. Orayı da yapabilirler. Ama Kadıköylülerin nefes aldığı tek alanı bu şekilde kullanmaya hakları yok " dedi.