Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Mağara Araştırmaları Topluluğu, Alanya'nın 15 kilometre kuzeydoğusundaki Oba Beldesi'nin Çıtak Mevkii'nde Kadıini Mağarası'nda 25 Şubat'ta haritalandırma çalışması başlattı. Mağara Araştırmaları Topluluğu üyesi öğrenciler, sarkıt, dikit, şelale, akarsu ve dar geçitler nedeniyle oldukça zorlu bir yolculuk ardından mağaranın yaklaşık 400 metre içerisinde 2 ayrı yerde çok sayıda insan kemiği ve kafatası ile karşılaştı. Gördükleri kemikleri fotoğraflayan ve video kaydı alan öğrenciler mağara içerisinde 3 grup halinde ilerlemeye devam etti. 14 saat süren araştırma ardından mağaranın ulaşılamayan birçok galeri ve katmanı olduğu tespit edildi.

AÜ Mağara Araştırmaları Topluluğu'nda görevli Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğrencisi Yusuf Canbaz, Kadıini Mağarası'nda yaptıkları başlangıç niteliğindeki çalışmanın, araştırmaya değer bulunması halinde profesyonel ekipler tarafından yürütüleceğini söyledi.

KEMİKLERİ YERALTI SULARI GETİRMİŞ OLABİLİR

Birçok galeri ve katmanı olan mağaranın 2.5 ila 3 kilometre uzunluğunda olduğunu tahmin ettiklerini belirten Canbaz, şöyle dedi:

"Kemik ve kafataslarına mağaranın 400 metre içerisinde ve 2 ayrı noktada, çamurlu su birikintilerinin içinde rastladık. Bu nedenle kemiklerin mağara içine yeraltı sularıyla taşınmış olabileceğini sanıyoruz. Mağaradaki araştırmalarımızın ne kadar süreceği, mağaranın büyüklüğüne ve bizim bu çalışma için ayırabileceğimiz zamana bağlı. Çalışma sonunda çıkardığımız haritayı Türkiye Mağaracılık Federasyonu'na sunacağız." 

MAĞARANIN ANATOMİSİNİN ÇIKARILMASI GEREKİYOR

Ekiple birlikte mağaraya giren Oba Belediyesi Fen İşleri Müdürü Murat Satı, "14 saat süren yolculuğumuzun ardından mağaranın sonunu bulamadık. Öncelikle ekolojik dengeyi bozmadan, profesyonel bir ekip tarafından bu mağaranın anatomisinin çıkarılması gerekiyor. Sarkıt, dikit, göl, şelale, kemik, kafatası ve yarasalara rastladık" dedi.

Henüz ziyarete açılmayan mağarada 1957 yılında uzmanların yaptığı araştırma sırasında, 20 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen insan iskeleti ve fosil kalıntıları bulunmuştu.



TE(SU/İD)