İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale sur duvarlarının restore edilmesi için çalışmaları hızlanırdı. M.Ö. 334 yılında o dönemdeki adıyla Pagos Dağı’nda Makedonya Kralı Büyük İskender’in isteği üzerine yaptırılan Kadifekale’nin surları onarılacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan 'Kadifekale Sur Duvarları Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri', İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandıktan sonra sıra ihale aşamasına geldi.

Kadifekale Sur Duvarları Restorosyonu ihalesi 17 Mayıs’ta yapılacak. İhale kapsamında 1120 metre sur duvarı, 18 kule, 5 destek duvarı ve 1420 metre çevre duvarı restorasyonu yer aldı. Restorasyon uygulaması ve yapım işi 540 gün (18 ay) sürecek. Heyelan bölgesi olan Kadifekale’nin çevresinde kentsel dönüşüm projesiyle sağlıksız binaları yıkan Büyükşehir Belediyesi’nin, alanları yeşillendirmeye başlamasıyla İzmir’in dört bir yanından görülmeye başlayan Kadifekale projenin bitimiyle eskiden olduğu gibi kentin simgelerinden biri olma işlevini yeniden üstlenecek. Alt kısmında kamulmaştırma çalışmaları başlayan ve ortaya çıkartılması hedeflenen antik tiyatro ve tarihi Agora ile bütünleşecek Kadifekale kentin turizmdeki odak noktalarında biri olacak.

KADİFEKALE’NİN TARİHİ

186 metre yüksekliğindeki, antik adıyla Pagos Dağı eteklerinde bir tepe üzerinde bulunan kale, ilk defa M.Ö. 334 yılında Anadolu’yu Pers egemenliğinden kurtaran Makedonya Kralı Büyük İskender’in (M.Ö. 356-323) isteği ile yapıldı. Kale, Roma Dönemi'nden sonra Ortaçağ’da Timur orduları tarafından 1402’de tahrip edildi, bunu İzmir’deki 1668 yılında olan deprem izledi. Kaleden günümüze pek az kalıntı gelebildi. Günümüze gelebilen kalıntılar, daha çok Ortaçağ’a ait. Ortaçağ kale duvarlarının altında yapılan araştırmalarda ise Helenistik Dönem'e (M.Ö. 330-M.S. 20) ait duvar kalıntıları ile karşılaşıldı. Kalıntılardan, kalenin moloz taş, kesme taş ve tuğladan yapıldığı anlaşılıyor.

Kadifekale’den bugüne, yalnızca kalenin batısındaki beş kulesi ile güneyindeki duvarlarından bir bölümü kaldı. Bunlara dayanılarak, kalenin uzunluğunun 6 kilometre olduğu ve sur duvarlarını destekleyen kulelerin 20-35 metre yüksekliğinde olduğu anlaşılıyor. Kalenin bunun dışında kalan doğu ve kuzey kısımları tamamen yıkılmış durumda. Kale içerisinde ise bir dehliz ve bir de su sarnıcı kalıntısı görülüyor. Kadifekale surlarının bir bölümünün, Çelebi Mehmet tarafından yıktırıldığı biliniyor. Yalnızca doğu yönündeki surlardaki rektangonal (çok iri taşlar) parçalardan bir iki adedi, Basmane Garı’ndan Tilkilik’e uzanan ve Altınpark’a giden yolun başında bulunuyor.



UB(İÖ/CK)