Derya Sert'e yapılan rahim naklinin 6'ncı ayının dolmak üzere olduğunu ve Sert'in 6'ncı adetini gördüğünü söyleyen Prof. Dr. Münire Erman Akar, "Bundan sonraki periyot biraz daha rahat olacak. Eğer bu yenileme sürecinde, rahmin reddedilmesiyle ilgili bir sıkıntı yaşamazsak, rahat bir dönem olacağını umuyoruz. Bu periyodun sonunda Ağustos ayında da embriyo transferini gerçekleştireceğiz" dedi.

İLAÇ DOZU DÜŞÜRÜLÜYOR

Derya Sert'e verilen ilaçların dozunun düşürülmesinin planlandığını kaydeden Prof. Dr. Akar şu bilgileri verdi:

"Dozlar azaltılınca istenilen güvenli aralığa girmiş olacağız. Güvenli aralığa girince de hastamız gebelik için güvende olacak. Bu süreç hiçbir şeyin atlamadan yapılması gereken süreç. Tıp çevreleri 'nakil hastalarında gebelik için 1 yıl beklenmelidir' diyor. Bu süreyi öngörüyorlar. Biz de Derya için farklı bir şey uygulamayacağız. 1 yıl olan güvenli periyodu tamamladıktan sonra gebelik planlanacak."

Derya Sert'e yapılan kadavradan rahim naklini bilimsel camiaya sunmaya hazırlandıklarını vurgulayan Prof. Dr. Akar, "Operasyonun bilimsel camiaya sunumu bizim için çok değerli. Henüz bu çalışmamızı bilimsel camiaya sunmadığımız halde, bir çok ülke tarafından takip ediliyoruz. Bizi bu konuyla ilgili ziyaret eden ekipler oldu" diye konuştu.

LAS VEGAS'TA SUNUM

Derya Sert'e yapılan operasyonla ilgili bilimsel çalışmayı ABD'nin Las Vegas kentinde 5- 9 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek The American Association of Gynecologic Laparascopists (AAGL) Kongresi'nde sunmayı planladıklarını anlatan Prof. Dr. Akar, "Ben o kongrede iki yıl, 'koyundan koyuna rahim naklini ve rahim naklinden sonra da kuzu doğumunu izlemiştim. O yüzden insanda bu doğum çok ilgi çekecektir. İnşallah gebelik olursa, sunum daha fazla ilgi görecek" dedi.

ZAMAN DAHA ÇABUK GEÇİYOR

Rahim nakli öncesi ve sonrasındaki tıbbi aşamalar nedeniyle yaklaşık 1 yıldır Antalya'da yaşayan Derya Sert ise gayet iyi olduğunu, tedavi sürecinin sorunsuz geçtiğini, Ağustos ayında hamileliğin gerçekleşmesi için dua ettiğini söyledi. Sert, "Zaman sanki daha çabuk geçiyor. Nakilden sonra 6 ay geçti. Önümüzdeki 6 ay daha da çabuk geçecek. Şu an annem ve ablam yanımda. Eşim işleri nedeniyle Anamur'dan gelemiyor" diyerek duygularını paylaştı.



EA(HA/COŞ)