İkizdere İlçesi'nin yüksek kesiminde 6 yıldır İsviçreli bir firma tarafından yabancı pilotlar eşliğinde gerçekleştirilen Heliski organizasyonu bu yıl ilk kez bir Türk firması ve Türk  pilotlar ile yapılıyor. Helikopterle kayak sporu için bu yıl bölgeye ilk gelen 20 kişilik Fransız sporcu kafilesi oldu. İkizdere İlçesi’ndeki RİDOS Termal Kaplıca Merkezi'ne yerleşen sporcular Kaçkar dağlarında kayağa başladı. Sabah erken saatlerde helikopterle alınarak dağların zirvesine bırakılan sporcular, zirveden kayarak vadilere iniyor. Buradan tekrar helikopterle alınıp zirveye bırakılan kayakçılar gün boyu zorlu ve dik yamaçlarda kayak yapıyor.

KAYAK ÖNCESİ ŞANS ÖPÜCÜĞÜ

Kayakçıların Kaçkarlardaki gösterileri bu yıl da nefesleri kesiyor. Bir grup kayakçı, arka kısmına ve kasasına rampa yapılan bir kamyonun üzerinden kayarak atlayış yaptı. Bir diğer kayakçı ise, Kaçkarların dik ve zorlu yamaçlarında kayalık zeminlerden atlayış yaparak kaydı. Bu arada Fransız sporcu bir çiftin, kayak öncesi birbirlerine şans getirmesi için öpüşmeleri dikkat çekti.

KAÇKARLAR BÜYÜLEYİCİ

Heliski için bu yıl bölgeye gelen Fransız sporcular, Kaçkarların muhteşem ve büyüleyici bir güzelliği olduğunu belirterek, burada kayak yapmanın heyecan verici olduğunu söylediler. Bölgeyi ve kaldıkları tesisi çok beğendiklerini ifade eden kayakçılar, kar kalitesi ve Türkiye’nin Avrupa’ya yakınlığı nedeniyle bölgeyi tercih ettiklerini söylediler. Helikopter pilotu Zafer Yılmaz da, bu faaliyeti ilk kez Türk ekibinin organize ettiğini belirterek, “Bir Türk şirketinin bu organizasyonu yapması gurur veriyor. Avrupalı kayakçılar, karın nemli ve tozlu olmasını nedeniyle Kaçkarları tercih ediyor. Kayakçıları oteller bölgesinden alarak yüksek irtifadaki dağlara bırakıyoruz. Vadilere inince onları yeniden alıp zirveye taşıyoruz” dedi.

BU HEYECAN İÇİN HAFTADA 20 BİN EURO ÖDÜYORLAR

Son 6 yıldır Kaçkar Dağları’na aralarında İspanya, İsviçre, Fransa, Kanada, ABD ve Rusya’nın da bulunduğu ülkelerden bin 500’e yakın sporcu geldi. Helikopterle alınarak dağların zirvesine bırakılan, ardından kayarak vadi boyunca inerek nefes kesen görüntülere imza atan kayakçılar, adrenalini artırmak için oluşturdukları çığla bile yarışıyor. Yabancı kayakçılar bu heyecanı yaşamak için haftada kişi başı 20 bin Euro’yu gözden çıkarıyor. Sporcuların sırtlarında taşıdıkları airbag çantalar, olası çığ altında kalınması halinde otomatik olarak açılıyor ve bir çadır görevi görüyor. Çantada bulunan GPRS cihazı helikoptere sinyal gönderiyor, çığ altında kalsa bile sporcunun yeri kolaylıkla bulunuyor.

5 yıldır yabancı turizm şirketi ve helikopter pilotlarıyla yapılan heliski sporu, yabancı helikopterlerin uçuşlarına yüksek vergi getirilmesi nedeniyle, bu yıl ilk kez Türk firmaları tarafından yapılmaya başlandı.



MK(TM/AAA)