TBMM'de geçen haziran ayında kabul edilerek yürürlüğe giren 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile mesleğin en büyük sorunlarının başında gelen kaçak rehberlere yönelik denetim hakkı tanınan meslek odalarının yaklaşık 1 aydır süren denetimlerinde çok sayıda kaçak rehber belirlendi. Belgeli olarak yaklaşık 2 bin turist rehberinin görev yaptığı turizm kenti Antalya'da, ARO tarafından 1 ay içinde yapılan 6 denetimde, 50 kaçak rehber tespiti yapıldı.

ARO Başkanı Hasan Uysal, bu rehberlerden yüzde 60'ının çalışma ve oturma izinleri olmayan, düşük ücretlere Ukrayna, Moldova, Belarus gibi ülkelerden getirildiklerini söyledi. Kaçak rehberlerin, özellikle de yabancı uyrukluların hem ülke imajına hem de turizme çok büyük zarar verdiğini vurgulayan Uysal, "Demre'de Aziz Nicholaus Kilisesi'ni anlatırken, 'Burası Hristiyanların merkeziydi, Müslümanlar gelip onları katletti' ve Kaleiçi'ni gezdirirken, 'Türkler barbardır. İçeceğinize ilaç atıp uyutur, sonra da soyarlar' dediklerini tespit ettik. Bu kişileri çalıştıran acentelere ceza uygulandı" dedi.

KAÇAK REHBER BAŞINA 2 BİN LİRA CEZA

Kaçak rehber çalıştıran acenteleri ve kaçak çalışan rehberi tutanakla tespit ettikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili birimleri ile savcılığa bildiklerini belirten Hasan Uysal, "Hem çalıştıran acente hem de kaçak rehbere 2'şer bin lira para cezası uygulanıyor. Denetimlerimizde tek bir acentenin çalıştırdığı 8 kaçak rehber tespiti yaptık. Bu acente her biri için 2 bin lira olmak üzere 16 bin lira ceza ödeyecek. Her defasında da ceza tekrarlanacak. Rehberler de ayrıca 2 bin lira ceza ödeyecekler" diye konuştu.



MÇ(SU/CK)