JİTEM karargahında 19 kafatası




BIR GÜN Gazetesinde yer alan habere göre,Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, JİTEM sorgu merkezi ve Sur İlçesi'nde bir dönem ceza ve tevkifevi olarak kullanılan tarihi İçkale'de 11 Ocak'ta çevre düzenleme çalışmaları sırasında insan kafatasları bulunması üzerine soruşturma başlatmıştı. Özel yetkili savcı nezaretinde devam eden kazı çalışmasında bulunan insan kafatası sayısının 19'a çıktığı bildirildi.

BAKAN EKER: SADECE KAFATASI BULUNMUŞ
Diyarbakır’da bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kazı çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada, "Aldığımız bilgiye göre şu ana kadar 19 civarında kemik bulundu. Kademe kademe aşağıya iniyor" dedi. Kazıların yapıldığı alanı gidip gördüğünü belirten Eker, “Ama görünen durum, dar bir alanda üst üste yığılma şeklinde görülüyor. Gittim o alanı da gördüm. Çok geniş bir alan değil. 4-5 metrekarelik bir alan. O alan kazılırken, 70-80 santimetre de bulunmuş, daha sonra aşağı doğru indikçe her kademede daha fazla bulunmuş. 19 tane şu ana kadar kafatası bilinen. Sadece kemikler bulunmuş, bunlara ait bir metal, giysi parçası veya buna benzer birşey bulunmuş değil” dedi.

İHD’DEN BİLGİ EDİNMENİN ENGELLENMESİNE TEPKİ
Kazı çalışmalarının başladığı ilk günden bu yana olay yerine giden ve olay ile yakından ilgilenen İHD Diyarbakır Şubesi, ellerinde birçok ailenin başvurusu olmasına rağmen, konuyla ilgili bilgi edinmelerinin engellenmesine tepki gösterdi.

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, bugüne kadar kendilerine 27 ailenin başvurusu olduğunu belirterek, savcılığın gizlilik kararına bir anlam veremediklerini söyledi. "Kimden, neyi gizliyorlar" diye soran Bilici, o dönem yaşanan bir vahşetin mevcut olduğunu ve olayın aydınlatılması için çok sayıda ailelerin kendilerine başvurduğunu ifade etti. Bilici, "Yarın konuya ilişkin savcılık ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Böyle bir kararı kabul etmediğimizi ve olaya müdahil olmak istediğimizi söyleyeceğiz. Ailelerin bize yaptığı onlarca başvuruya rağmen böyle bir gerekçe ile kurumumuza bilgi verilmemesini kabul etmeyeceğiz" dedi.

ANF