Uludağ Üniversitesi'nin, Avustralya James Cook ve Melbourne RMIT üniversiteleri ile işbirliği içinde düzenlediği 'Uluslararası Disiplinlerarası Sosyal Bilimler Kongresi'ne davetli konuşmacı olarak katılan Japon Prof. Dr. Masanori Naito, düzgün bir Türkçe ile yaptığı konuşmasında, Türkiye ve Ortadoğu konusunda değerlendirmelerde bulundu.

"ARAP BAHARI DEĞİL, BATIYA İSYAN"

Ortadoğu'da uyanış hareketinin 1980'li yıllardan itibaren başladığını, ancak Batı'nın bunu yanlış okuduğunu savunan Prof. Dr. Naito, "Bir dizi sistem değişikliğini 'Arap Baharı' diye acele değerlendiriveren Batı devletleri, İslami kesimin ön plana çıkması durumunu da 'beklenmeyen bir sonuç' olarak kabul etmek zorunda kaldı. Kendi yanlış değerlendirmelerini, yanlış okumalarını gizlemek için de 'İslamcılar bunu sabote etti' diye bir söylem geliştirdiler. Arap Baharı'ndaki Müslümanlar'ın ön plana çıkmasını 'sabote' değil de 19. Yüzyıl'dan beri devam edegelen 'Batı'yla çarpışma'dan kurtulmanın yollarından birisi olarak değerlendirmek daha isabetli olsa gerek" dedi.

"GERGİNLİKLER SİNERJİ YARATIYOR"

Türkiye'nin dünyaya örnek olabilecek güçlü bir model olabileceğini iddia eden Prof. Dr. Naito, "Yalnız Türkler'in bir özelliği var. Çatışmalardan, gerginliklerden, zorluklardan, tartışmalardan güç kazanıyor, sinerji yaratıyor. Türkiye, bu özelliğini değerlendirirse, terör dışındaki tüm konular sinerji yaratabilir. Geçmişte sağ- sol çatışmaları olduğu gibi dinci-laik çatışması da sinerji yaratacak konular arasındadır. Ancak bu çatışma ve tartışma ortamının iyi bir hukuk temelinde yapılması gerekir" dedi.

"TÜRKÇE'Yİ AT PAZARI'NDA ÖĞRENDİM"

Konuşmadan sonra soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Naito, Türkçe'yi, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde ders verdiği dönemde At Pazarı'nda öğrendiğini söyledi. Prof. Dr. Naito, "Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde baktım ki akademisyenlerin çoğu Türkçe konuşmuyor. Ben de derslerin olmadığı zamanlarda At Pazarına gidip oradaki insanlarla konuşuyordum" dedi.

Konferansı sırasında yoğun güvenlik önlemleri alınan Prof. Dr. Naito, bilim adamlarının doğruları söylemekten asla korkmamaları gerektiğini de belirtti.

Soruların ardından, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Efil, konuşması için Prof. Dr. Masanori Naito'ya teşekkür ederek, üniversite ambleminin işlendiği çini bir tabak hediye etti.

PROF. DR. NAİTO KİMDİR?

1956 yılında Tokya'da doğan Prof. Dr. Masanori Naito, felsefe ve tarih bilimleri alanındaki lisans derecesini Tokyo Üniversitesi'nden, coğrafya alanındaki yüksek lisans derecesini yine aynı üniversiteden aldı. Sosyal bilimler alanındaki doktora derecesini 1997 yılında Hitotsubashi Üniversitesi'nden alan Prof. Dr. Naito, İslam ve Batı Avrupa ilişkileri, Batı Avrupa'daki Müslüman göçmen hareketleri ve Ortadoğu konularında araştırmalar yapıyor. Japonya Ortadoğu Çalışmaları Merkezi Başkanlığı yapan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde, Damascus Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü'nde misafir öğretim üyesi olarak bulunan Prof. Dr. Naito, halen Japonya Doshisha Üniversitesi Küresel Çalışmalar Enstitüsü Dekanı ve öğretim üyesi olarak görev yapıyor.



ST(FK/SS)