İSTANBUL,  JANDARMA Genel Komutanlığı'ndan, Ergenekon sanığı Yarbay Mustafa Dönmez'in oğlunun cenazesine yetişemediği yönündeki haberlere ilişkin açıklama yapıldı.


Açıklamada şöyle denildi:


1. 05 Eylül 2012 tarihinde, bazı basın yayın organlarında, tutuklu sanık Mustafa DÖNMEZ ile ilgili olarak, “Kahreden Gecikme ve Cenaze Namazına Nasıl Yetişemedi" başlıklı haberlerde,


a. Tutuklu sanık Mustafa Dönmez'in, oğlunun cenazesine, “jandarmanın aldığı kararlar nedeniyle yetişemediği",


b. “Bandırma'ya yaklaşık iki saat süren denizyolunun güvenli olmadığı ve Dönmez'in kaçabileceği gerekçesiyle izin verilmediği, cezaevi aracının yedi saat körfezi dolaşarak karayolu ile Bandırma'ya ulaşabildiği",


c. “Öğle tatili olunca işlemlerin durduğu, Maslak'taki İl Jandarma Komutanlığından ring aracı beklendiği" hususları yer almıştır.


2. Yapılan incelemede, konu ile ilgili gerçek bilgiler aşağıya çıkarılmıştır;


a. Tutuklu sanık Mustafa Dönmez'e oğlunun vefat etmesi nedeniyle, 03 Eylül 2012 tarihindeki duruşmada, 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yol süresi hariç (2) gün mazeret izni verilmiştir. (C.Savcılığınca, (1) gün de yol süresi ilâve edilmiştir.)


b. Tutuklu, “sevke uygundur" doktor raporu alınması ve yol hazırlığı için, saat 11.45 sıralarında duruşma salonundan çıkartılarak cezaevi idaresine teslim edilmiştir.


c. İzin dilekçesinin verildiği Jandarma tarafından öğrenilir öğrenilmez, kararın ulaşması beklenmeksizin, ön almak maksadıyla sevk devriyesi için personel görevlendirilmiştir.


ç. Tutuklu sanık Mustafa Dönmez'in, cenaze törenine en kısa sürede katılmak için, avukatlarıyla yapılan görüşmede feribotla götürülmesine karar verilmiş, bu karar üzerine saat 14.00'da hareket edecek olan Yenikapı-Bandırma feribotu ile hareket edilmesi kararlaştırılmıştır.


Ancak, İstanbul Deniz Otobüsü yetkilileri ile saat 12.23'de yapılan telefon görüşmesinde, feribotun fizikî kapasitesi nedeniyle, sadece binek araçları aldıkları, ancak saat 15.45'de kalkacak Yenikapı-Yalova feribotu ile gidilebileceği öğrenilmiştir.


d. Bu gelişme üzerine, saat 15.45'de hareket edecek olan Yenikapı-Yalova feribotu ile gidilmesi hususu sanık avukatı ile görüşülmüştür. Yapılan görüşme neticesinde avukatlar tarafından feribotların bazen geç kalktığı, karayolunun daha uygun olduğu değerlendirilerek feribot beklenmeden karayolu ile hareket edilmesi kararlaştırılmıştır.


e. Saat 15.45'deki deniz otobüsüyle Yalova'ya planlı ulaşma saatinin 17.00 olması, Silivri-Yalova arasındaki mesafenin, tahminî dört saat süreceği değerlendirildiğinden feribotun kalkma saatine 2 saat 15 dakika olması nedeniyle binilmemiştir.


f. Tutuklu sanık saat 13.25'de Silivri Cezaevinden teslim alınarak hareket edilmiş, saat 19.40'da ise mezarlığa ulaşılarak sanığın defin işlemine katılması sağlanmıştır.


3. Sonuç olarak;


a. Adlî makamların vermiş oldukları karar sonrasında, Jandarma devriyesi saat 13.00'de Silivri Cezaevinde hazır bulundurulmuş, tutuklu sanık Mustafa Dönmez kendi kişisel hazırlıklarını ve doktor raporunun alınmasını müteakip cezaevi idaresince Jandarma'ya saat 13.25'de teslim edilmiştir.


b. Sevkte kullanılan ring aracı cezaevi idaresince tahsis edilmektedir. Öğle tatili nedeniyle işlemlerin durdurulması veya ring aracının beklenmesi gibi bir durum söz konusu değildir.


c. Tutuklu sanık Mustafa Dönmez'in Bandırma'ya ulaşımı, deniz otobüsü ve feribotların kapasiteleri ve sefer saatleri dikkate alınarak ve her aşamada avukatları ile görüşülerek, mümkün alabilecek en kısa sürede karayolu ile gerçekleştirilmiştir.