Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 'Evlilik Öncesi Eğitim Programı' çerçevesinde, birçok erkek için evlilik öncesi son durağın asker ocağı olması nedeniyle Türkiye'de ilk olarak Bursa'da İl Jandarma Komutanlığı'ndaki 1250 askere 'Evlilikte iletişim ve yaşam beceriler, evlilik ve sağlık, evlilik ve hukuk, aile içi şiddet' konularını kapsayan eğitim verildi. Eğitimi tamamlayan askerlere sertifikaları İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen törenle verildi.

Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, Türkiye’de her sene boşanan ortalama 100-120 bin çiftin yüzde 75’inin ikinci evliliklerini yaptıklarını, boşananların yüzde 15’lik bölümünün de eski eşiyle yeniden evlendiğini söyledi. Boşanmaların genellikle evliliklerin ilk beş yılında gerçekleştiğine dikkat çeken Genel Müdür Bozoğlu, "Boşanmaları da incelediğimizde aile içi iletişimin büyük problem olduğunu görüyoruz. Biz evlilik öncesi eğitimleri önemsiyoruz. Yeni yılla birlikte evlenecek gençlerin, tabii ki isteyenlerin, evlenmeden önce ‘evlilik eğitimi’ alabilecekleri merkezlerin altyapısını hazırladık. Yeni yılla birlikte isteyen çiftler düğünden önce eğitim alabilecek" diye konuştu.

2011’de 13 bin hanede 25 bin aile bireyi üzerinde bir araştırma yaptıklarını belirten genel Müdür Bozoğlu, bu araştırmaların her 5 yılda bir yapılacağını kaydetti.

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney ise "Anadolu’da askerden gelen gençlere evlenecek gözüyle bakılıyor. Sizler burada aldığınız eğitimlerle gideceğiniz memleketlerinizde de insanlara örnek olmalısınız" dedi.

Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak da jandarma sorumluluk bölgesindeki aile içi şiddet rakamlarını anlattı. Bursa'da 400 bin vatandaşa güvenlik ve asayiş hizmeti verdiklerini belirten Albay Çolak, "Toplumun kanayan yarası olan aile içi şiddet olaylarının jandarma sorumluluk sahasındaki verileri incelendiğinde; 2010 yılında 242, 2011 yılında 197 ve 2012’de 184 olmak üzere toplam 623 aile içi şiddet olayı meydana gelmiştir. Bu olaylarla ilgili olarak 11 olay mülki amir, 206 olay hakkında ise mahkemeler tarafından olmak üzere toplam 217 tedbir kararı uygulanmıştır. Bursa İl Jandarma Komutanlığı tarafından halen 75 tedbir kararının takibine devam edilmektedir" dedi.

Rakamların ürkütücülüğü ve konunun önemi dolayısıyla bünyesinde 'Kadın ve Çocuk Kısım Amirliği' oluşturulduğuna işaret eden Albay Çolak, karakol komutanlıklarında kadın ve çocuk işlem astsubaylıkları oluşturulduğunu dile getirdi. Çolak, aile içi şiddet olaylarının temel nedeninin eğitimsiz aile bireyleri olduğu gerçeğinden hareketle komutanlık bünyesinde vatani görevlerini yürüten Mehmetçiklere askerlik sonrası oluşturacakları aile kurumlarının daha sağlıklı bilgilerle kurulması amacıyla eğitim faaliyeti gerçekleştirdiklerini söyledi. Çolak, bin 250 askere 4 gün boyunca uzmanlarca evlilik öncesi eğitimi verildiğini söyledi. Konuşmaların ardından eğitim alan 1250 askeri temsilen 5 ere sertifika verildi. Eğitimi gerçekleştiren eğitmenlere de çeşitli hediyeler sunuldu.