Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 13 ay önce sahte para basan bir şebekeyi takibe aldı. Yapılan takipte şebeke liderinin daha önce 11 kez sahte para bulundurmaktan gözaltına alınan Cihan D., olduğu belirlendi.


YAKALANMAMAK İÇİN JAMMER KULLANDI


Şebeke liderinin, polisin takibine engel olmak bir çok yöntem izlediği öğrenildi. Şebeke lideri polisin takip sistemlerinden, cep telefonu takibinden ve GPS takiplerinden kurtulmak için sinyal kesmeye yarayan 3 jammer aldı. Bu cihazların birini iş yerine koyan şebeke lideri, diğer 2 cihazı da otomobiliyle bir yerden bir yere giderken kullandı. Nereye gittiği belli olmasın, konuşması dinlenmesin diye bu sistemi kullanan şebeke liderini, Mali Polis, jammere rağmen adım adım izledi.


ARA OPERASYONLARLA 1 MİLYON TL ELE GEÇİRİLDİ


Yapılan tespitlerde bastıkları sahte paraları toplu olarak başka şebekelere yüzde 8 komisyon alarak satan şebeke 13 ayda piyasaya sürülmek üzere 1 milyon TL’den fazla para bastı. Paraları toplu olarak satan şebekenin satış yaptığı zanlılar, polis tarafından çeşitli zamanlarda düzenlenen operasyonlarla yakalandı. Operasyonlarda 837 bin TL ve 34 bin 200 ABD Doları ele geçirildiği ifade edildi.


Mali polisin yaptığı çalışmalar neticesinde şebekenin para basımı gerçekleştirdiği belirlenince, dün 34 ayrı ev ve 12 işyerine baskın düzenlendi. Yapılan baskınlarda şebeke lideri Cihan D.’nin de aralarında bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı.


10 BİN TL SAHTE PARA BULUNDU


Yapılan operasyonda polis, piyasaya sürülmek için hazırlanan sahte 10 bin TL ile 3 adet jammer, 1 radyo frekans sinyal dedektörü, 1 adet sim kartlı dinleme cihazı, 2 dizüstü bilgisayar, bir renkli yazıcı ve 17 otomobile el koydu.


YAKALANACAĞINI ANLAYINCA SAVCIYA GİTMİŞ


Şebeke lideri olduğu önü sürülen 11 kez kalpazanlıktan yakalanmış olan Cihan D'nin bir süre önce bir yazıcı aldığı belirtildi. Yazıcıda takip ve dinleme cihazı olabileceğinden şüphelenen şebeke lideri, yaptığı aramada yazıcıya saklanmış bir dinleme cihazı buldu. İddiaya göre yakalanacağını anlayan Cihan D., bu cihazın yanına birkaç cihaz daha ekleyerek savcılığa gitti. Şebeke lideri, savcıya Mali Şube hakkında suç duyurusunda bulunarak, Mali Şube Müdürlüğü tarafından akrabalarının yaptığı işlerden ötürü haksız yere takip edildiğini iddia etmiş. Emniyette işlemlerli tamamlanan 27 şüpheli adliyeye sevk edildi.


(BB)