İznik'te bugüne kadar yapılan çalışmalarda 300'den fazla sikke, çok sayıda pişmiş toprak kandil, haç, kemer tokası, çivi ve günlük kullanım seramiklerinin çıkartıldığı kazılarda bu kez de 2 bin yıllık olduğu belirlenen Helence Yazıt bulundu. İznik İlçe Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, "İznik Müze Müdürülüğü yetkilileri bu yazıtın, o döneme ait tiyatro bileti olup olmadığı üzerinde çalışmalar yapıyor. Ancak henüz bu çalışma bir netlik kazanmış değil" dedi.

Bursa İl Özel İdaresi tarafından geçen yıl 200 bin TL ödenek çıkarılarak, temizlik çalışmalarına başlanan İznik Antik Roma Tiyatrosu'nda kazılar devam ediyor. M.Ö. 113 ve 62 yılları arasında yapılmış Roma Dönemi'ne ait Anadolu'da ayakta kalan nadir tiyatrolardan biri olan İznik Antik Roma Tiyatrosu'nda son olarak 2 bin yıllık Helence bir yazıt bulundu. Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren İznik İlçe Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, şöyle dedi:

"Tiyatro yapısına ve dönemine ait olduğu belirlenen bir heykel kaidesi üzerinde yer alan Hellence yazıtın bulunması bizi çok mutlu etti. Şimdi bu yazıtın çevirisi ile ilgili çalışmalar sürmekte.Yazıt çevirisinden elde edilecek bilgilerle epigrafık açıdan tiyatro tarihine yeni veriler eklenecek olması, bizler için heyecan verici bir gelişmedir. Ayrıca İznik Müze Müdürlüğü yetkilileri bu yazıtın, 2 bin yıl öncesine ait tiyatro bileti olup olmadığı üzerinde de çalışmalar yapıyor. Ancak, henüz bu çalışma bir netlik kazanmış değil."

İznik Antik Roma Tiyatrosu'nda 1 yıldan bu yana sürdürülen kazı çalışmalarında bugüne kadar 300'den fazla sikke, çok sayıda pişmiş toprak kandil, haç, kemer tokası, çivi ve günlük kullanım seramikler gün ışığına çıkarıldı.



HA(FK/İD)