Kocaeli Valiliği Atatürk anıtı önünde gerçekleştirilen törene Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Muharrem Yavaş, AK Parti ve CHP Milletvekilleri ile sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. İstiklal Marşının okunmasının ardından Atatürk Anıtı'na Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı'nın çelenkleri konuldu. 

İP İL BAŞKANI'NDAN VALİ'YE ÇELENK TEPKİSİ 

Buradaki törenin sona ermesinin hemen ardından İP İl Başkanı Neval Sagdıç Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın yanına giderek, Atatürk Anıtı'na siyasi partilerin çelenklerinin konulmasının neden engellendiğini sordu. "Neden kaldırıldı? Ben bayramı kutlamak istiyorum. Burada cevabını verin bana. Yazıklar olsun bize" diyerek tepki gösterdi. 

'VALİ MAKAMINA DAVET ETTİ, GİTMEDİ

Kocaeli Valisi Topaca, bu konunda ayak üstü açıklama yapılmasının doğru olmadığını belirterek Neval Sağdıç'ı makama davet etti. Sağdıç makama gitmeyi reddederek bulunduğu yerde açıklama istedi. Vali Topaca da, "Devlet işi sokak ortasında ve ayakta bağırarak olmaz. Buyrun Valilik makamına geçelim orada açıklayayım" dedi. Sağdıç'ın Valilik makamına geçmeyeceğini söylemesi üzerine Vali Topaca yürüyerek makama geçti. 

'ÇELENGİN YASAK OLDUĞUNU DUYUNCA İNANAMADIM'

Yasaklamalara karşı olduklarını belirter İP Kocaeli İl Başkanı Neval Sağdıç tepkisinin   nedenini şöyle açıkladı:

"Ben akşam DSP İl Başkanı&ndan çelenk bırakılmayacağı olayını duydum. Valilik tarafından çelenk töreninin yasaklandığını söylediler ve inanamadım. Ama gerçeği burada gördüm. Bunu yapmaya hakları yok. Bugün çok önemli bir gündür ve emperyalizme karşı zafer  kazanıldığı gündür. O zaman emperyalistlerin de yanındadır bu arkadaşlar. Ben bunu söylüyorum. Bunu yasaklayamazlar hiçkimseye. Bir dahaki bayrama hazır olsunlar."

'MANTIĞINI ANLAMIYORUZ'

DSP Kocaeli İl Başkanı Serhan Gürpınar ise, yasaklamanın mantığını anlayamadıklarını belirterek şunları söyledi:

"Açıklanan yönetmelik geregi siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin heryıl yapılan rutin uygulama olarak resmi bayramlarda çelenk sunma etkinliği yasaklanmıştır. Biz bu etkinliğin yasaklanmasının anlamını ve mantığını anlayamıyoruz. Bize bunun mantığını ve gerekçesini açıklamaları lazım. Bir yasa bir yönetmelik yapılıyorsa, bunlar halkın, milletin talepleri doğrultusunda yapılır. Halkımız, milletimiz buraya çelenk koymamayı talep etmiyor. Tam tersi burada biz DSP olarak Kocaeli halkının belli bir kitlesini ve belli bir örgütünü temsilen bu yasaklamalara karşı çıktığımızı, yazılı yasaklamalarla Cumhuriyetin temel değerlerinin çiğnenemeyeceğini, bunun olduğu durumlarda biz kendimizi ortaya koyacağımızı bugün burada gösterdik. Bundan sonra da göstereceğiz."

TÖREN BİTTİKTEN SONRA ÇELENK KOYDULAR

İşçi Partisi ve DSP Kocaeli İl Başkanlıkları tören bittikten sonra Atatürk Anıtı'na çelenklerini bıraktı. MHP İl Başkanlığı'nın çelengi ise, Atatürk Anıtı'nın yanındaki ağaçların altında bekletildi.



EA,OU(MB/COŞ)