Balık avı yasağının kaldığı 1 Eylül'de, 'gırgır' olarak adlandırılan büyük teknelere 24 metreden daha az derinlikte avlanma yasağı getirilince balıkçılar bir süre bunu boykot ederek denize açılmamıştı. Bu nedenle de az miktarda yakalandığı için palamutun tanesi geçen haftaya kadar 20 TL'den satıldı.

Boykot kalktıktan sonra denize açılan balıkçılar 24 metre yasağına rağmen bol miktarda palamut avlamaya başladı. Fiyatlar önce 15, daha sonra 10 TL'ye geriledi. Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Karadeniz sahilindeki Kefken Limanı'na bağlı balıkçı tekneleri de balığın Karadeniz'in batısına doğru hareketlenmesiyle ağlarını doldurmaya başladı. Özellikle dün gece oldukça bereketli geçtiği belirtilen av sonucu fiyatlar bir anda düştü. Bu sabah saatlerinde İzmit Balıkpazarı'nda en iri palamutun tanesi 5 TL'den tezgaha konuldu.

Balık fiyatları düşükken vatandaşın bol bol balık yemesini öneren balıkçı Hamdi Binekli, "Balık sezonu açıldığında balıkçılar 24 metre yasağını boykot edince fiyatlar inanılmaz yüksekti. Şimdi ise Karadeniz'den bol bir şekilde balık geliyor. Vatandaş balık bolken yesin. İlerki günlerde fiyatları artabilir" dedi. Uğur Pehlivan ise  "Tezgahlarımız balıkla doldu. Hem bizim yüzümüz hem vatandaşın yüzü gülüyor. Şu anda balığın mevsimi ve vatandaş et yerine balık tüketsin. Hem ucuz hem faydalı. Bir palamut 5 TL daha ne olsun?" diye konuştu.

Fiyatların düştüğünü öğrenince balık almaya geldiğini söyleyen Nergis Akçaba tezgahlardaki fiyatları ucuz bulduğunu söyledi.  Akçaba, "Balık ucuz olunca bizler de daha fazla alıp tüketebiliyoruz" dedi. İzmit Balık Pazarı'nda fiyatlar şöyle:

Palamut tane 5 TL, Çipura tane 5 TL, Levrek tane 5 TL, hamsi kilosu 5 TL, istavrit kilosu 5 TL, yerli somon 12 TL, ithal somon 20 TL.



EA(MB/SS)