Temel atma töreni, Kocaeli'nin Kartepe İlçesi sınırları içinde kalan Köseköy tren istasyonunda gerçekleştirildi. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın en önemli geçiş noktalarından biri olan ve üzerinde 9 tünel 10 köprü, 22 menfezin tadilatlarının yanı sıra 28 yeni menfez ve 2 alt geçidin de inşa edileceği 56 kilometrelik bölümde çalışmaların başlaması nedeniyle düzenlenen temel atma törenine, 3 bakan katıldı. 

Törenin açış konuşmasını yapan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının tamamlanmasıyla, iki şehir arasında günde 50 bin yolcu taşımayı hedeflediklerini belirtirken, hatla ilgili teknik açıklamalarda bulundu. Karaman, hızlı tren yolcu biletlerinin ise makul tutulacağını da bildirdi.

BAKAN YILDIRIM: "AVRUPA İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ" 

Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de demiryollarında ilk kez AB IPA (Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı) fonlarının bu projede kullanılacağını, sözleşme bedeli olan 146 milyon 825 bin 952 euroluk Köseköy – Gebze hattının yüzde 85’lik bölümünü kapsayan 124 milyon 802 bin 59 euronun Avrupa Birliği tarafından IPA kapsamında karşılanacağını söyledi.

Marmaray Projesi ile entegre olarak 2013'de bitirilmesi hedeflenen Ankara- İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi hayata geçtiğinde, Ankara – İstanbul tren yolculuğunun 3 saate ineceğini söyleyen Binali Yıldırım, bu hatta yılda yaklaşık 17 milyon yolcunun taşınacağın, halkın 40 yıllık beklentisinin gerçeğe dönüşeceğini belirtti. Bakan Yıldırım, Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile demiryolarına büyük önem verdiklerini, şu anda demiryollarına karayollarından daha fazla yatırım yapıldığını belirtti. Yıldırım konuşmasında, "Bu tren yollarının gelişmesi sadece Türkiye için değil Avrupa için de çok önemli" diyerek Avrupa'nın da Çin'e kadar demiryolu ile kesintisiz bağlanmakta oldruğunu anlattı. Binali Yıldırım şöyle devam etti:

"Demiryollarında amacımız sadece şehirlerimizi birbirine bağlamak değil, bizim amacımız kıtaları birbirine bağlamak. Dünyanın en önemli projelerinden biri olan Marmaray ile iki kıtayı birbirine denizin altından bağladık. Raylarını döşüyoruz. Amacımız Cumhuriyetimizin 90'ıncı yılında Marmaray'ı dünya vatandaşlarının hizmetine vermek. Bu projenin en önemli ayaklarından biri olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının çalışmaları da aynı şekilde tüm hızıyla devam ediyor. Bu ne demek? Pekin'den Londra'ya kadar uzanan İpek demiryolunun hayata geçmesi demek. Merkezde Türkiye Var, Kocaeli var, Köseköy var. İpek Demiryolu'nun kalbi, Asya ile Avrupa'nın kalbi burada atıyor."

EGEMEN BAĞIŞ: "YENİ BİR HEYECAN, YENİ BİR DİNAMİZM"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise törende yaptığı konuşmada, "Buradan kalkacak trenin düdüğü şimdiden Türkiye'nin yüksek hızlı kalkınması için çalışar" diyek Türkiye’nin yüksek hızlı büyümesi ve kalkınmasının bugünkü törenle Köseköy’de yeni bir heyecan, yeni bir dinamizm kazandığını söyledi. Bağış, "Rüya projeleri gerçekleştirmeyi artık alışkanlık haline getirdik. 150 yıllık rüya olan Marmaray'dan sonra bir başka rüya proje Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Trenini de 2013’te bitirip Türkiye'nin başkenti Ankara ile Madeniyetlerin başkenti İstanbul'u birbirine biraz daha yaklaştırmış olacağız" dedi. Bakan Egemen Bağış bugün aynı zamanda yine ulaştırma operasyonel programının önceliğinde olan Irmak (Ankara) – Karabük – Zonguldak hattının rehabilitasyonu ile sinyalizasyon ve telekomünikasyon sistemlerinin kurulumu projesi imza törenini de gerçekleştireceklerini hatırlatarak, "Avrupa Birliği ile Türkiye’nin ortaklaşa finanse ettiği Türkiye’deki en büyük proje olma özelliği de taşıyan Irmak-Karabük-Zonguldak projesi yaklaşık 227 milyon euroya mal olacak. Bu projenin hayata geçmesiyle toplam 415 km. uzunluğundaki hattın rayları tamamen yenilenecek, taşıma kapasitesi ve işletme hızı artırılacaktır. Bu proje de gösteriyor ki Türkiye artık Doğu’daki üretim merkezleri ile AB arasında önemli bir geçiş koridoru olmuştur" dedi.

NİHAT EGÜN'DEN 3'ÜNCÜ HAT TALEBİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ise konuşmasında Ankara-İstanbul arasındaki Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinin yolcu taşımacılığı için iki hat olarak düşünüldüğünü, ancak sanayi Bölgesi olan Kocaeli'de İzmit Körfezi'ndeki yoğun yük taşımacığı bulunduğunu, bu nedenle üçüncü bir hatta ihtiyaç olduğunu belirtti. Nihat Ergün'ün bu önerisinin değerlendirileceğini söyleyen Bakan Binali Yıldırım, üçüncü bir hattın ilave edileceğini bildirdi. 

Konuşmaların ardından Kösek İstasyolundaki demiryolu hattına getirilen bir açık vagon platformda, önce Irmak-Karabük Zonguldak demiryolu hattı rehabilitasyon projesi imzalandı. Anlaşmayı DG Regio Genel direktörü Normunds Poppens ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka imzaladı. İmza töreninde kendileri de hazır bulunan 3 bakan daha sonra harita üzerinde Gebze-Köseköy hattı raylarının sembolik olarak birleştirilmesini gerçekleştirdi.



MB-EA(MB/AAA)