İzmit Körfez'nin Karamürsel Sahili'nde, Büyükşehir Belediyesi'nin Karadeniz sahilinden kamyonlarla taşıdığı kumların dökülmesiyle oluşturulan Altınkemer Plajı'na, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katılımıyla mavi bayrak çekilmişti. Burada yapılan konuşmalarda, İzmit Körfezi'nin belediye tarafından alınan önlemlere tamamen temizlendiği ve denize girilebilir hale geldiği mesajları verildi. Buradaki deniz suyunun, kumsalın, tesisin Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın Çevre ve Turizm konusunda belirlediği 32 kritere uygun olduğu belirtilmişti. Burada Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da denize girerek, herkesin çekinmeden denize girebileceğini söylemişti. 

CHP Kocaeli Milletvekeli Mehmet Hilal Kaplan ise yaptığı açıklamada, İzmit  Körfezi'nde mavi bayrakların bir yerde değil bir çok yerde dalgalanmasını canı gönülden istediklerini, ancak Körfez'in hala çok kirli olduğunu söyledi. Kaplan şunları söyledi:

"Bu kentte yaklaşık 30 senedir yaşıyorum. Ama kentin ve özellikle Körfez'in kirliliğini her alanda hissettiğiniz bir noktada mavi bayrağı belediye başkanımın oraya koymuş olması sembolik bir tablodur. Deniz kirliliğinin yoğun olduğu bir yer. Anımsarsanız Büyükşehir Belediye Başkanımın orada mavi bayrak asılmasından bir kaç gün sonraydı. Ulusal medya ve televizyonlarda Körfez yer yer köpüklü maddenin yer yer kırmızı ve yeşile çalan bir kirlilikten bahsettiler. Bu kirlilik tek hücreli alg dediğimiz bir yosununun denizde çoğalmasıdır. Hangi ortamlarda çoğalıyor? Kirli ortamlarda, oksijenin en az olduğu ortamda, sanayi atıklarının en fazla olduğu ortamda, gemilerin sintinelerini boşalttığı bir ortamda yaşayan tek hücreli bir canlı. Böyle bir canlının olduğu noktada sembolik olarak ya da siyasi olarak mavi bayrağın koyulması hem uygun değil, hem de doğru değil. Burada bir kandırmaca var. Buraya mavi bayrak koyuluyorsa Antalya'da bir çok turistik tesisin 3-5 yıl yaptığı mücadelenin boş olduğunu görürsünüz. Karamürsel'de ya da körfezin herhangi bir yerinde mavi bayrak alacak nitelikte deniz suyu temizliliği yoktur."

Mehmet Hilal Kaplan, CHP Kocaeli İl Başkanı Yalçın Kuşlan ve partililer ile bir grup vatandaş bugün de Karamürsel İlçesi'nin karşı sahilinde bulunan ve sık sık kirliliğiyle gündeme gelen Dilovası İlçesi sahiline giderek, burada protesto niteliğinde üzerinde 'ölüm tehlikesi' anlamına gelen kurukafa işareti bulunan mavi bayrak diktiler.

Mehmet Hilal Kaplan ve partililer burada yaptıkları açıklamada da Karümürsel'e sırf siyasi şov olarak mavi bayrak çektirildiğini, bunun vatandaşın sağlığı açısından son derece sakıncalı olduğunu tekrarladılar.



EA,BK(MB/AAA)