Bu yıl özellikle palamut ve lüferde yaşanan balık bereketi tezgahları renklendirdi. İzmitli balıkçılar balık yasağına uyulması ve havaların soğumaması nedeniyle balık bolluğu görüldüğünü anlattı. Lüfer ve çinekopun yoğun olduğunu belirten balıkçılardan Kemal Bineklioğlu, şöyle dedi:

"Bolluk, bu sene palamutla başladı, arife gününde de lüfere döndü. Lüfer ve çinekop balığı inanılmaz bir şekilde denizden tezgahlarımıza akıyor. 5-6 yılda bir böyle bolluk oluyor. Havaların sıcak gittiği dönemlerde bu tür balık bolluğu denizlerde görülüyor. Bu bolluğun Aralık ayı sonuna kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Daha sonra denizlerin soğumasıyla birlikte balıklar dibe inecek. Bu dönemde herkes ucuz ve bol balık yiyecek. Türkiye'de 4.5 ay avlanma yasağı uygulanması sonucu balıklar büyüdü, gelişti."

"FIRTINA OLMAZSA BALIK DAHA DA BOLLAŞIR"

Bu yıl inanılmaz bir balık bolluğu ile karşılaştıklarını belirten balıkçı Uğur Pehlivan ise, palamuttan sonra lüferin bollaştığını, böyle bir durumla yıllardan bu yana karşılaşmadıklarını ifade ederek, "Lüfer normalde pahalı bir balıktır. Şu an tanesi 10 TL'ye satışta. Bolluk devam ettiği sürece önümüzdeki günlerde 5 TL'ye kadar da düşebilir. Palamut azaldığı için de iri palamut balıkları tanesi 10 TL'ye satılıyor. Havalar böyle gittiği, fırtınaların olmadığı sürece balık daha da bollaşır" dedi" dedi.

İZMİT BALIK PAZARINDAKİ FİYATLAR

Lüfer (1 adet); 10 TL, Palamut (1 adet): 5-10 TL, sarıkanat (Kilo); 12 TL, çinekop (kilo); 8 TL, hamsi (kilo); 5 TL, tekir (kilo); 8 TL, Mezgit (kilo); 7 TL, karides (kilo); 10 TL.



EA(MB/İD)