Marmara depreminin ardından depremzedelerin oturması amacıyla yaptırılmasına rağmen, depremde kiracı konumunda olup kalıcı konutlardan hak sahibi olamayan ailelerin yerleştirildiği 'Irak Saddam Konutları' olarak da anılan Arızlı Konutları sakinlerine, iki yıl önce bunları boşaltmaları istenince olaylar çıkmıştı.

Valiliğin, bu konutları Vali Muavinleri ve diğer bürokratlar için lojman olarak kullanacağını bildirmesinin ardından çıkan olaylarda, Vali Muavinleri ve Daire Müdürleri depremzedelerle karşı karşıya bırakılmış, ayrıca polis ile depremzedeler arasında olaylar çıkmıştı.

Kocaeli Valiliği, yasal prosedür gereği buradaki binaların boşaltılması gerektiğinde ısrar ederken, depremzedelere birçok alternatifler de sundu. Bugüne kadar TOKİ'nin yaptığı konutlara yerleşmeyi kabul etmeyen depremzedeler, son olarak  Vali Ercan Topaca ile yapılan görüşmede 4 katlı bina sözü sözü alınca bunu kabul etti. 

Daha önce sık sık protesto niteliğinde basın açıklamaları yapan, polisle çatışan depremzedeler bugün yaptıkları basın açıklamasında, bugüne kadar çok mağdur olduklarını ve  çok fazla kötü olaylarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, sadece barınma haklarının ellerinden alınmasına karşı çıktıklarını söylediler. Depremzedeler adına konuşan Recep Uğur, "11 yıldır Arızlı'da bir gün mutlu uyanmadık, bir bayram yaşayamadık. 11 yıldır içinde yaşadığımız konutların 2/B kapsamında bizlere makul bir fiyatlandırmayla devrini istedik. Birinci talebimizin Arızlı'da kalmak olduğunu,  bu gerçekleşmezse, 4 katlı binalara gideceğimizi bildirdik. Valimiz ‘Depremzedemizi mağdur etmeyeceğiz' sözleriyle bizi rahatlattı" diyerek bir mutabakat sağlandığını, artık geceleri rahat uyku uyuyabileceklerini söyledi.

Arızlı Deprem Konutları'nın geleceği ve burada oturan depremzeler için nereye yeni konut yapılacağı ise önümüzdeki günlerde yapılacak toplantılarla belli olacak.



OU,EY(MB/AAA)