İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen '3'üncü Kadın Festivali' başladı. Kültürpark Uluslararası Fuar Alanı 4 Nolu Hol’deki festivalin açılış törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, İzmir miletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Gaziemir Belediye Başkanı İbrahim Şenol, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ve İzmirli kadınlar katıldı.

Kadın Festivali'nin, açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üç yıldır düzenledikleri bu festivalde kadın emeğini açtıkları standartlarla öne çıkarttıklarını, kadınların desteği ve sahiplenmesi ile bu festivalin giderek büyüyeceğini söyledi. Kocaoğlu, "Biz ne yaparsak yapalım, ne kadar para harcayarak etkinlik düzenlersek düzenleyelim, kadın haklarına yönelik etkinlikler kadınların desteği olmadan şovdan öteye geçmeyecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şov peşinde olmadığını dünya alem biliyor" dedi.

'KADIN BİLİNÇLENDİKÇE BASKI ALTINA ALINMAK İSTENİYOR'

Son dönemde basında yer alan kadına yönelik şiddet büyük oranda artığını endişe ve üzüntü içinde izlediğini belirten Başkan Kocaoğlu şunları söyledi:

"Bunun bir geçiş süreci olmasını diliyorum. Çünkü kadın bilinçlendikte, hakkını aradıkça baskı altına alınmak isteniyor. Bu hem evde aile tarafından, hem de devlet kademelerinde bu şekilde yaşanıyor. Toplumun her kesimi, başta yöneticiler olmak üzere her kademeden yöneticilerin bu işe 'Dur' denmesi gerekiyor. Ben bugün aile içerisinde ve toplumda şiddete maruz kalan, hayatını kaybeden kadınlarımızın, kadın hakkı mücadelesindeki öncü güç olduğuna inanıyorum. Kadın hakları davasına katkılarının hepimizden fazla olduğuna inanıyorum. İnsan olarak yaşamak, insan haklarından yararlanmak herkesin hakkı. İnsan haklarına bu pencereden bakmalı ve buna göre ezilenlere sahip çıkmak durumundayız. Kadına şiddeti lanetliyorum. Kadınlarımızın üzülmediği, horlanmadığı, şiddet cinayetlerine kurban gitmediği, dayak yemediği bir ülke özlemiyle, başarmak umut dileğiyle kadınlar gününüzü kutluyorum."

'GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KADIN' DEFİLESİ

Aziz Kocaoğlu’nun konuşmasının ardından 100'üncü Yıl Olgunlaşma Enstitüsü tarafından 'Geçmişten Günümüze Kadın' konulu defile sahnelendi. Kadın Festivali’nin açılış kurdelesini Başkan Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ve ilçe belediye başkan eşleri kesti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanları daha sonra İzmirli kadınlar tarafından hazırlanan el ürünlerinin sergilendiği stantları dolaştı.



UB(İÖ/COŞ)