İzmir Körfezi’nde yeniden yüzülebilmesi için bir proje başlatan Büyükşehir Belediyesi, bir yandan Körfez’i temizlerken, diğer yandan da yaratılan sirkülasyon sayesinde sudaki oksijen seviyesi ile yaşam canlılığını artıracak. Bunu yaparken de İzmir’in liman kenti kimliğini koruyacak. Bu yönde atılan en büyük adımlardan biri olan ekipman alımlarının sonrasında 'Meltem' adlı kesici- emici tarama gemisi ile 'İmbat' adlı römorkörün tanıtımı Levent Marina Kırmızı Fener Önü’nde gerçekleştirildi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Yılmaz Temizocak’ın da iş dünyası adına destek verdiği tanıtım toplantısında CHP milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar da katıldı.

“İZMİR BÖYLE DOLMAYA DEVAM EDERSE EFES OLUR”

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gemi alımlarından önce dünyada bu işin uzmanları olan Hollanda ve Finlandiya’da araştırmalar yaptıklarını, o bölgelerde denizdeki taramaların arazi kazanmak amacıyla gerçekleştirildiğini gördüklerini anlattı. İzmir’de daha farklı bir amaçlarının olduğunu anlatan Kocaoğlu, “İzmir bu şekilde 16 dereden gelen malzemelerde dolmaya devam ederse, bir gün Milas olacak, Efes olacak. Ondan sonra hep beraber törenlerle kanallar açılacak, ihaleler yapılacak vesaire. İzmir tarihi bir kent olduysa, hala yaşıyorsa bu yaşamını körfeze ve denize borçludur. İzmir bir liman kentidir” dedi.

Buna yönelik geliştirdikleri projeyi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na sunduklarını, bir yandan Bakanlık yeni nesil gemilerin de Körfez’e girebilmesi için tarama yaparken, kendileri de bir sirkülasyon kanalı açarak denizdeki oksijen seviyesini yükseltip yaşamı yeniden canlandıracaklarını vurguladı.

İHALE KASIM AYI SONUNDA SONUÇLANACAK

Kazıcı geminin Körfez’de 365 gün çalışacağını, çıkan çamurun verimsiz arazilere yığılarak orada ormanlar oluşturulmasını sağlayacağını, istenirse tarım arazilerinin rehabilitasyonu için de kullanılabileceğini aktaran Kocaoğlu, çamurun rehabilitasyonu için ise 20 bin dönümlük İZSU arazisinin kullanılacağını anlattı. Kocaoğlu, liman derinleştirilmesi ile ilgili Devlet Demiryolları ile ortaklaşa çıkılan ihalenin Kasım ayı sonunda sonuçlanacağını da anlatarak, “İzmir Körfezi’nin ne olacağı, nasıl bir proje ortaya çıkacağı belirlenecek ve ÇED raporu da alınacak. Biz kendi görevimizi yapacağız ve kısa zamanda temizlenen Körfez’de hep birlikte yüzeceğiz, hatta yüzmekten öte birlikte balık tutacağız. Bizim dönemimizde fikirden projeye ulaşmış 70 sene önceki Yüzülebilir Körfez hedefi hayalimiz gerçekleşirse İzmir çevre alanında dünyanın en saygın, bilinen kentlerinden biri olacak. Hayırlı uğurlu olsun. Bir an evvel İzmir Körfezi’nde yüzelim diyorum” dedi.

TAMAMEN YERLİ ÜRETİM

Konuşmasında ihale süreçlerine ve Bakanlığın aldığı tarama gemisine de değinen Kocaoğlu, söz konusu tarama gemisinin geçen ay tanıtıldığını, kendileri de ihaleye çıktıkları geminin hizmete alımını gerçekleştirdiklerini söyledi. Kocaoğlu, gemilerin ihale sürecinde 'adrese teslim' söylentilerinin olduğunu, kendilerinin de dünyada bu işi sadece Hollandalı bir firma yaptığı için endişe duyduklarını ancak römorkör ihalesini yerli bir tersane firmasının, kazıcı gemi ihalesinin de Çiğli Ata Sanayi’nden bir girişimci tarafından kazanıldığını aktardı. Kocaoğlu, projenin yerli firmalar tarafından gerçekleştirilmesinden de sevinç duyduğunun altını çizerek “Meltem İzmir, İmbat İzmir bu kentin malıdır. Bu konu vapurlarda da söz konusu oldu. Onu da Yalova’da tersanesi olan bir arkadaşımız aldı. 'Dedim dedi’ probleminden de İzmirli girişimciler sayesinde kurtulmuş olduk. Kendilerine teşekkür ediyorum. İzmir denizciliğinin gelişmesine çok büyük bir katkıda bulundular” diye konuştu.



BT(İÖ/AAA)



 


----------KUTU----------------


'Körfez temizlikçileri'nin özellikleri



- Meltem İzmir Kesici- Emici Tip Tarama Gemisi

Kullanılan teknoloji ve kapasitesi açısından Türkiye’de üretilen ilk gemi olma özelliğine sahip olan Meltem İzmir, tamamen yerli sermaye ürünü ve 14 metre derinliğe kadar tarama yapabiliyor. Meltem İzmir, maksimum katı madde içeriği ile 800 metreküp/ saat, yüzde 20 katı madde içeriği ile ise 4 bin metreküp/ saat tarama gücüyle çalışmalara büyük ivme kazandıracak. Maliyeti ise 5 milyon 850 bin TL.


- İmbat İzmir Römorkör

İstanbul Tuzla Tersaneleri’nde üretilen ve her bir ekipmanı hem Türk loydu hem de uluslararası loyd tarafından kontrol edilen araç, 500 HP gücündeki iki motora ve en son teknolojik ekipmanlara sahip. Meltem İzmir tarama gemisine lojistik destek sağlamanın yanı sıra, tarama gemisinin çalışma sahasına sevkinde, tarama gemisine ekipman ve personel taşımada, ayrıca İZSU’nun Körfez suyu kalitesinin ölçümü ve takibi ile ilgili yürüttüğü çalışmalarda kullanılacak. Maliyeti 3 milyon 134 bin 393 TL.