İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kordon’da hizmet vermek için yurtdışından getirilen Haflinger cinsi özel atlara koşulan Viktoria klasik tarzı faytonlar, geçen perşembe günü, Başkan CHP’li Aziz Kocaoğlu’nun da katılımıyla seferlerine başladı. Alsancak Liman ile Konak arasında karşılıklı sefer yapan faytonlar, hem İzmirliler’in hem de kente gezi amaçlı gelen turistlerin büyük beğesini topladı.

Deniz kenarı ile sahildeki restoran ve eğlence mekanlarının arasında, Arnavut kaldırımları üzerinde ilerleyen faytonlar, daha ilk seferlerini gerçekleştirmesine rağmen yoğun ilgi gördü. Yabancı dil ve halkla ilişkiler konusunda eğitilen fayton kullanıcıları, ilgiden memnuniyet duyarken, kente böyle bir hizmeti kazandıran Başkan Kocaoğlu’na teşekkür etti. 20 TL veya 10 Euro karşılığında faytona binenler ise, Kordon’un bu şekilde gezmenin keyfini doyasıya yaşadı. 12 yeni körüklü fayton ve 35 Haflinger cinsi atla başladıkları fayton işletmeciliği için öncelikle yıllardır faytonculuk yapanları işe aldıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, "İzmir’in yeni faytonları, sabah 09.00’dan gece saat 24.00’e kadar İzmir Kordonu’nda, Liman ile Konak Pier arasında sefer yapacak. Kordon boyunca güzergahları arasında yolcu alıp indirebilecek. Konak Pier önünde faytonların duraklayabileceği üstü tenteli gölgelik durak yeri bulunuyor. Faytonların tek gidiş bilet ücreti ise yabancı turistler için 10 Euro, İzmirliler ve yerli turistler için ise 20 TL olarak belirlendi" dedi.

FAYTONLAR AKHİSAR, ATLAR AVUSTURYA’DAN

Kordon’da faytonlara koşulan 3-6 yaş arası 35 Haflinger cinsi at, Avusturya’dan getirildi. Victoria Klasik tarzındaki 12 adet körüklü fayton da, bu alandaki üretimi ile ünlü Manisa’nın Akhisar ilçesinde üretilerek teslim alındı. 4 yolcu ve 1 sürücü kapasiteli olan körüklü tip faytonların yolcu koltukları biri geniş diğeri dar olmak üzere 2’şer kişilik. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanlar’daki bir alanda faytonlar için kapalı park alanı ve her bir at için 10’ar metrekarelik barınak yaptırdı. Alanda bir de idari bina bulunuyor. Ayrıca, at barınağında atlarla özel olarak ilgilenen bir veteriner görevlendirildi. İZULAŞ bünyesinde görev alan fayton sürücüleri için de özel kıyafetler hazırlandı. Sürücüler uzun kollu, İspanyol model, hakim yakalı bir gömlek; yanları kırmızı biyeli siyah renk pantolon ve yelek, kösele tabanlı, sivri burun, yuvarlak ökçeli ayakkabı giyiyor ve siyah şapka (london model) takıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi eğitmenlerinden turistlerle iletişim becerisi, kurum içi davranış biçimi, öfke yönetimi, duygu kontrolü ve konuşma becerisi eğitimi alan faytoncular, İngilizce de öğrendi.



(AÖ/SS)