Olay, Bozyaka semtinde geçen pazartesi günü saat 22.30 sıralarında 5 bin 713 Sokak'ta meydana geldi. Gündüz Hüseyin Akdak İlköğretim Okulu’na kaydedilen 6 yaşındaki Umut Ceylan, akşam da annesi ve ablasıyla oynamak için General Asım Gündüz Parkı’na gitti. Parkta kaydırakta oynadığı sırada Umut, kimliği belirsiz magandanın açtığı ateş sonrasında sırtına isabet eden kurşunla yaralandı. Yaralı halde, "Yanıyor, acıyor" diye feryat ederek annesi Gülhan Ceylan’ın yanına giden talihsiz Umut, kaldırıldığı İzmir Eğitim Hastanesi’nde öldü.

HER KESİMDEN TEPKİ 

Küçük Umut’un ölümü ve ardıdan anne Gülhan Ceylan ve baba Ufuk Ceylan’ın çocuklarının ölümüne neden olan magandanın bulunmasına yönelik çağrıları İzmir’de toplumun hemen kesiminde tepki buldu. Türkiye’de bireysel silahsızlanmaya karşı en etkin mücadeleyi veren Umut Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyesi Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Timur Demirbaş, hızlı bir silahlanma olduğunu, bunun da önüne geçilemediğini söyledi. Prof.Dr. Demirbaş, şöyle dedi:

"Türkiye’de ciddi bir bireysel silahlanma var. Hemen her 10 kişiden birisinde silah var. Düğünde, bayramda hemen her fırsatta silahlarımızı ateşliyoruz. Ama bunu karşılık maalesef kontroller gerektiği gibi yapılmıyor. Çözüm de bulunamıyor. Ama Türkiye’de belli bölgelerde, yerel yöneticilerin bazı etkin uygulamaları belli bir azalmaya neden oluyor. Bizlerle bu projeleri ödüllendirdik ama bu genişlemedi. Silahsızlanma için polisin de etkili kontroller yapması lazım. Bugün otomobillerle, levyeden beyzbol sopasına, tabancaya kadar çok şiddet aleti var. Bunlara karşı ancak etkin demetimlyer caydırıcı olur. Umut Vakfı olarak silahsızlanmanın gayretini veriyoruz ama önüne geçemiyoruz."

Demirbaş, bulundurma ruhsatının 21, av tüfeği ruhsatının ise 18 yaşında alınabildiğini anlatırken, "Devlet de bunlardan yüksek harç alarak önemli bir gelir elde ediyor ama bu canlar da yanıyor. Türkiye’de etkin silah lobileri var. Bizler silah ruhsatı almanın zorlaştırılmasını, güvenlik güçlerinin bile emekli olduktan sonra silahlarını teslim etmelerini istiyoruz. Çünkü silahın girdiği evlerde ciddi dramlar yaşanıyor" dedi.

BARO BAŞKANI: MİLAT OLSUN

İzmir Baro Başkanı Avukat Sema Pektaş ise, Umut Ceylan'ın ölümünün bireysel silahlanmanın ne boyuta geldiğini, silahın ne kadar yaygın, ölçüsüz kullanıldığını gösterdiğini anlattı. Pektaş, "Silah ruhsatları bu kadar kolay verilmemeli. Bu olay bir milat olmalı ve bireysel silahsızlanmaya karşı mücadelenin yeniden yükseltilmesi gerekir” diye konuştu.

2 BİN ADRES KONTROL EDİLDİ

Bu arada olayın hemen ardından magandayı yakalamak için polisin başlattığı yoğun çalışması devam ediyor. Soruşturmada görevlendirilen yaklaşık 800 polis, olay yerinden başlayarak ve çapını da genişleterek araştırmalarına devam etti. Ekiplerin bu güne kadar, 2 bine yakın adrese gittiği ve yaklaşık 5 bin kişiyle de, silah sesi duyup duymadığı, tabanca kullanan kişi görüp görmediği gibi sorularla görüşme yaptığı kaydedildi.

Polis ayrıca bölgeye çıkan tüm yollardaki, caddelerdeki işyerlerinin güvenlik kamerası görüntülerine el koydu. Asker eğlencesi, düğün konvoyu gibi durumları gördüklerinde hemen buradan plaka bilgilerini alıp araştırma yaptıkları belirtildi. Olay yeri çevresinde eldeki uzun dokuzlu mermi çekirdeğinden yola çıkılarak ruhsatlı 80’e yakın tabanca ait bilgiler incelemeye alındı.

MAGANDANIN KULLANDIĞI TABANCANIN MENZİLİ 1 KİLOMETRE

Olayla ilgili hemen her olasılık ve duyumu değerlendiren polis, talihsiz Umut’un vücudundan çıkan 9 milimetre çapındaki 'Uzun dokuzlu' olarak bilinen mermi çekirdeğinden de kullanılan tabancanın türünü belirledi. Ancak, bu çaptaki mermilerin rahatlıkla bulunabilmesinden dolayı bu tür tabancaların da en çok tercih edilenler olduğu bildirildi.. İzmir’de de 12 bine yakın silah ruhsatının yüzde 70’inin bu tür silahlara ait olduğu da ortaya çıktı.

POLİS YARDIM BEKLİYOR

Soruşturmanın başındaki Asayiş Şube Müdürü Özgür Duman, polisin eldeki tüm bilgiler ışığında araştırmayı aralıksız olarak sahada ve teknik olarak yaptığını, halktan da yardım beklediklerini, olayla ilgili bilgisi, duyumu yada şüphesi olan kişilerin polise bilgi vermesini beklediklerini söyledi.

MELAHAT NİNE’DE PARKTA MAGANDA KURBANI OLMUŞTU

Bu arada 2005 yılının Ağustos ayında 74 yaşındaki Melahat Nane’de, silahlı iki kişinin çatışması sırasında seken kurşunun başına isabet etmesi sonrasında hayatını kaybetmişti. Katilleri yakalanan Nane’nin yakınları o zaman, kampanya düzenleyip yine bireysel silahsızlanma çağrıları yapmışlardı.



TY(İÖ/İD)