Açıklamada, Karabağlar'da gözaltına alınan bir kadına polisler tarafından işkence yapıldığı, hastanede hastayı muayene eden ve adli raporu düzenleyen hekimin işkenceyi bildirmediğine dair basında iddialarının yer aldığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"İzmir Tabip Odası tarafından hekim hakkında yapılan inceleme sonucu soruşturmaya gerek olmadığı kararı verilmiştir. Bu kararla ilgili olarak bazı medya organlarında farklı değerlendirmelere yer verilmiştir. Bu nedenle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için bir açıklama yapma gereği duyulmuştur. Karakolda işkence iddialarının yazılı ve görsel medyada yer alması üzerine, hastayı muayene eden ve adli raporu düzenleyen hekim hakkındaki iddiaların araştırılması için İzmir Tabip Odası tarafından inceleme başlatılmıştır. İnceleme sürecinde, hekimin beyanı alınmış, şikayetçi ve vekillerden ayrıntılı dilekçe ve belgeler istenmiştir. Polisler ve şikayetçi hakkındaki iddiaların yargıya yansıması nedeniyle, yargı süreçleri hakkında bilgi almak amacıyla yargı makamlarından ilgili dosyalar istenmiştir. Konuyla ilgili bilgi ve belgeler toplandıktan sonra, hekimin adli raporun düzenlenmesinde ihmal ve hatası olup olmadığı konusunda bilirkişi görüşü alınmıştır. Dosya içinde yer alan adli raporlar, bilgi ve belgeler, tarafların beyanları ve bilirkişi görüşü İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu'nun 16 Mayıs 2012 tarihli toplantısında değerlendirilmiştir. Toplantıda, hekimin hastada tespit ettiği bulguları adli rapora yansıttığı, hastaya ait bulguların adli rapora yazılması konusunda bir ihmalinin olmadığı, hastanın hekime verdiği bilgiler çerçevesinde adli raporun düzenlendiği ve hekimin işkence bulgusunu gizlemeye yönelik bir saikle hareket etmediği kanaatine varılarak hekim hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığı kararı verilmiştir."

Açıklamada, soruşturmanın gizli olması ve sadece taraflar açısından aleniyet taşıması nedeniyle, dosya içeriği, adli raporlar, bilirkişi görüşü, adli rapor düzenlenmesi aşamasında hasta ve hekimin tutumu ve diğer konulardaki bilgilerin kamuoyu ile paylaşılamadığı vurgulandı. Son bölümde, "Bu karar, hekime ve şikayetçiye tebliğ edilmek üzere gönderilmiştir. Tarafların bu karara karşı, tebliğden itibaren 15 gün içinde İzmir Tabip Odası Onur Kurulu nezdinde itiraz etme hakları bulunmaktadır" denildi.



DHA(AÖ/İD)